Socialistische Partij

Voetbal naar De Mol: begin van einde TV2?

23-12-2004 * Straks kijkt voetbalminnend Nederland op zondagavond naar de nieuwe zender van De Mol, die woensdag de rechten voor de samenvatting van de eredivisie heeft verworven. Nu de bal is gaan rollen, zou dat wel eens een sneeuwbaleffect kunnen hebben voor de populaire zender TV2. TROS en AVRO, die voornamelijk op 2 uitzenden, hebben de staatssecretaris weliswaar gevraagd de licentie te verlengen, maar dat neemt niet weg dat zij in een later stadium alsnog kunnen kiezen voor een commercieel avontuur.

Medy van der Laan heeft dan wel gezegd TV2 hoe dan ook te zullen handhaven tot 2008, maar het is niet moeilijk te voorspellen hoe de toekomst van TV2 en daarmee van de andere netten eruit zal zien zonder voetbal, TROS en AVRO. "Hoogste tijd voor de politiek om zich actief te bemoeien met het beschermen van de publieke zaak," aldus SP-mediawoordvoerder Fenna Vergeer. "Zonder die bescherming zal na de energiebedrijven, het spoor, de kabel, de bus, de arbeidsvoorziening en binnenkort Schiphol, ook de omroep straks geheel aan de grillen van de markt zijn overgeleverd."

Fenna Vergeer "De journalistieke vrijheid staat bij de private zenders zwaar onder druk. Daar bepalen de commerciële randvoorwaarden vorm, inhoud en continuïteit van de programma's. Kinderprogramma's worden net zo makkelijk vervangen door voetbaluitzendingen, als het maar geld in het laatje brengt. De Publieke Omroep lijkt weerloos tegen mooie plannen van kapitaalkrachtige nieuwkomers in een toch al overvolle markt waar harde klappen zullen gaan vallen."

In de Mediawet staat een voorkeursrecht geformuleerd voor de NOS om sportactualiteiten uit te zenden, waarbij competitievoetbal zelfs met name wordt genoemd. Dit voorkeursrecht kan echter ook de vorm van een sublicentie aannemen, die de NOS via onderhandeling moet verwerven bij de eerste licentiehouder. Als die een te hoge prijs vraagt, of onredelijke eisen stelt ten aanzien van de dag van uitzending, moet het Commissariaat van de media een uitspraak doen. Vergeer: "Maar dat gebeurt pas achteraf, als het kalf al verdronken is. Het voorkeursrecht lijkt daarom niet veel voor te stellen en moet wat mij betreft nodig herzien worden."

Ook biedt de mediawet, gelet op het aandelenbelang dat John de Mol in Versatel heeft, weinig mogelijkheden om kartelvorming tegen te gaan. Niet ondenkbeeldig is het dat de mediatycoon over een tijdje alsnog AVRO en TROS `wegkoopt', waardoor de ineenstorting van de populaire zender TV2 een feit is en Talpa een publieke concurrent minder heeft. "De mediawet loopt behoorlijk achter bij de snelle ontwikkelingen op het gebied van fusies en overnames en het toenemende aantal media-technieken. Tijd voor een update," aldus Vergeer.
* Actueel nieuws uit het land