Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 23 december 2004

Beperking vliegtuiglawaai Schiphol goed mogelijk

Beperking van het vliegtuiglawaai van Schiphol is goed mogelijk zonder dat er minder wordt gevlogen. Stichting Natuur en Milieu heeft een serie maatregelen aangeboden aan alle betrokken overheden. Met uitgekiende vliegroutes, betere vliegprocedures voor starts en landingen, en hogere eisen aan navigatiesystemen van vliegtuigen kan de lawaaihinder in woon- en natuurgebieden tot op grote afstand van Schiphol flink worden teruggebracht. Natuur en Milieu roept de overheden op om de realistische maatregelen meteen uit te voeren.

Schiphol veroorzaakt niet alleen lawaaihinder in de directe omgeving. Ook wordt de rust verstoord in woon-, natuur- en stiltegebieden op grote afstand, tot op honderd kilometer van de luchthaven of zelfs verder. Uit het plan van Natuur en Milieu blijkt dat deze lawaaioverlast is te beperken als de betrokken overheden een aantal maatregelen nemen en keuzes maken. Het plan van Natuur en Milieu is tot stand gekomen na overleg met deskundigen uit de luchtvaartsector en wordt gesteund door onderzoek van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium.

De maatregelen die Natuur en Milieu voorstelt zijn technisch goed uitvoerbaar, maar werken alleen als ze voor elk vliegtuig gaan gelden. Dalende vliegtuigen, bijvoorbeeld, moeten zo lang mogelijk hoog blijven vliegen en vervolgens in glijvlucht met laag motorvermogen dalen. Dat lukt ze alleen met een modern navigatiesysteem. Verder dienen aanvliegroutes te worden verschoven zodat woon-, natuur- en stiltegebieden een stuk beter worden ontzien. Hierbij verdienen de routes over de kuststrook uit het zuiden naar de Polderbaan extra aandacht. Hier worden aanvliegroutes over zee aanbevolen. 's Nachts zouden alle startende vliegtuigen eerst via een optimale route en met een matig en constant motorvermogen naar zee moeten klimmen, voordat zij hun weg verder kiezen. Natuur en Milieu doet ten slotte aanbevelingen om de vliegtuigen met een verouderd navigatiesysteem en de lawaaiige vliegtuigen die Schiphol aandoen uit te faseren.

Natuur en Milieu hoopt dat Rijk, provincies en andere betrokkenen de maatregelen snel gaan uitvoeren.