Gemeente 's-Hertogenbosch

23-12-2004

Beleid voor startende ondernemers op koers

De afgelopen jaren is, op basis van de Nota Startersbeleid uit 2000, hard gewerkt aan de verbetering van het klimaat voor startende ondernemers in 's-Hertogenbosch. De gerealiseerde projecten en de resultaten zijn beschreven in een voortgangsrapportage. Jaarlijks starten in 's-Hertogenbosch tussen de 500 en 700 mensen een eigen bedrijf. Naar verwachting komt dit getal in 2004 zelfs boven de 700 uit.

Met het startersbeleid wil de gemeente vooral de slaagkans van de startende ondernemer in de stad vergroten. Dit beleid wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met andere belangrijke dienstverlenende organisaties zoals de Kamer van Koophandel, Stichting Ondernemersklankbord, Syntens, Bossche Investerings Maatschappij (BOM), Starterscentrum, Jonge Ondernemers Sociëteit en de Belastingdienst Ondernemingen. Deze organisaties wisselen drie keer per jaar in het Startersplatform 's-Hertogenbosch informatie uit, stemmen activiteiten op elkaar af en voeren concrete projecten uit voor startende bedrijven.

Twee geslaagde voorbeelden hiervan zijn de Starterswijzer, een brochure waarin de startende ondernemers wegwijs wordt gemaakt in 'startersland', en de Starterspagina in de Bossche Omroep. Ook in 2005 zal deze pagina met relevant nieuws, voorbeelden en achtergrondinformatie weer regelmatig verschijnen.

Innovatieve starters
Recent heeft de Bossche Investerings Maatschappij in samenwerking met de gemeente en BOM Starterscentrum een starterskring opgericht voor de ondersteuning van innovatieve starters in 's-Hertogenbosch. Dit lokale netwerk bestaat uit vertegenwoordigers van kennisinstellingen, bedrijfsleven, intermediairs en overheid. Doel is de slaagkans van innovatieve (door)starters in 's-Hertogenbosch te vergroten door het concreet ondersteunen van startersinitiatieven. Bijvoorbeeld door de starter te introduceren bij personen en/of organisaties die het initiatief verder kunnen helpen, door te begeleiden bij de opzet of doorgroei van het bedrijf, door hulp te bieden bij het vinden van geschikte bedrijfshuisvesting en/of financiële ondersteuning voor bijvoorbeeld het uitvoeren van een marktonderzoek.

Andere belangrijke projecten voor startende ondernemers die zijn of worden uitgevoerd zijn onder meer een mentorproject in samenwerking met de Stichting Ondernemersklankbord, verbetering van de gemeentelijke dienstverlening aan startende ondernemers en het project Jong Ondernemen in het MBO en HBO-onderwijs.

Al deze projecten hebben onder meer de volgende resultaten opgeleverd:
- meer efficiënte, effectieve en klantvriendelijke dienstverlening aan starters;

- meer aandacht voor (beginnend) ondernemerschap onder brede doelgroep;

- grotere slaagkans van starters;

- betere samenwerking en hechter netwerk op startersgebied.

Nieuwe projecten
Ook de komende tijd wordt verder gewerkt aan verbetering van het klimaat voor startende ondernemers. Met ingang van 2005 krijgt elke gestarte ondernemer een welkomstbrief van de gemeente met daarin relevante informatie over onder meer de gemeentelijke organisatie. Verder organiseren de Kamer van Koophandel en de gemeente, met hulp van andere partijen, in het voorjaar een pilot informatiebijeenkomst voor mensen die serieus overwegen een eigen bedrijf te beginnen.