Gemeente Papendrecht

Realisatieovereenkomst winkelcentrum De Meent getekend

Woensdag 22 december jl. ondertekenden de gemeente en projectontwikkelaar Next Real Estate B.V. de realisatieovereenkomst voor het nieuwe winkelcentrum De Meent en de nieuwbouw aan het Oude Veer. In deze overeenkomst zijn de afspraken vastgelegd tussen de gemeente en de ontwikkelaar voor de bouw van het winkelcentrum en de parkeergarage. Daarmee is een forse stap voorwaarts gezet in het proces voor de herontwikkeling van het centrum. De partijen zijn verheugd dat de ondertekening nog dit jaar kon plaatsvinden.

Na een intensief traject van ruim drie jaar plannen ontwikkelen, onderhandelen en verzorgen van tijdelijke huisvesting voor de ondernemers van het oude winkelcentrum, breekt nu de bouwfase aan. Eind januari starten naar verwachting de werkzaamheden op het bouwterrein met het slaan van de damwanden. Daarna vindt het heiwerk plaats en wordt de grond afgegraven voor aanleg van de parkeergarage. Volgens planning is de bouw volgende zomer zover gevorderd dat met opbouw van de winkels kan worden gestart. De totale bouwtijd bedraagt ca. 2,5 jaar.

In het najaar van 2007 beschikt Papendrecht over een modern winkelgebied waarin de bestaande winkelstraten Veerweg, Brederodelaan en Oude Veer integraal worden opgenomen. Een gebied met een grote verscheidenheid aan winkels en ruime parkeergelegenheid. Doordat de autos aan het zicht worden onttrokken, krijgt de omgeving een hogere kwaliteit. Kortom: een plaats waar het aangenaam vertoeven is.

Er komen niet alleen meer winkels, ook wordt een fors aantal appartementen gerealiseerd, met verschillende woninggroottes. Wonen in het centrum, dichtbij alle voorzieningen, is een aantrekkelijke optie. De nieuwe appartementen zullen het centrum ook s avonds een levendige uitstraling geven.

Het nieuwe winkelcentrum en het Oude Veer krijgen een parkeergarage met in totaal 560 parkeerplaatsen, voor het winkelend publiek en voor bewoners. Op de parkeergarage komen twee winkellagen met in totaal ruim 19.000 m2 winkeloppervlak. Boven de winkels komen 140 appartementen en twee bedrijfsunits. Het plan voorziet in zowel koop- als huurappartementen. De verkoop van de woningen eerste fase start in februari 2005. De nieuwbouw aan het Oude Veer bestaat uit zeven woningen boven 800 m2 winkels en krijgt een vormgeving die past bij de dijkbebouwing.

[Zie ook bijgevoegde jpg, bijschrift: De heer Van der Vorm van projectontwikkelaar Next Real Estate B.V. en burgemeester De Bruin feliciteren elkaar met de ondertekening van de
realisatieovereenkomst.m van projectontwikkelaar Next Real Estate B.V.]

Wijzigingen in uitvoering Wet voorzieningen gehandicapten

Per 1 januari 2005 verandert het adres voor indienen van een aanvraag voor een Wvg-voorziening en zorgt een nieuwe leverancier voor levering en onderhoud van Wvg-voorzieningen.

Wie een aanvraag wil indienen, kan dat doen in de Gemeentewinkel aan de Markt 22 in Papendrecht, van maandag t/m vrijdag tussen 08.30 en 14.30 uur. Telefonisch kan dit via telefoonnummer 6418911, van maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 11.30 uur. (Voor indienen van een Wvg-aanvraag hoeft u dus niet meer naar RIO Ketenzorg in Gorinchem.)

Levering en onderhoud van WVG-voorzieningen worden verzorgd door de samenwerkende firmas Beenhakker Revacore en Doove Rolstoelen (het contract met de huidige leverancier van Wvg-voorzieningen, de firma Welzorg, eindigt namelijk op 1 januari 2005).

Wie van een Wvg-voorziening gebruikmaakt, ontvangt één dezer dagen een persoonlijke brief. In de brief worden wijzigingen en eventuele gevolgen daarvan toegelicht.

Gehandicaptenbeleid Papendrecht: gewoon waar het kan, bijzonder waar het moet

Burgemeester en wethouders van Papendrecht willen de zelfstandigheid en maatschappelijke participatie van gehandicapte inwoners zoveel mogelijk bevorderen. Realisering van die doelstelling is geen gemakkelijke opgave gezien de vergrijzing en de toename van het aantal gehandicapten. Daarbij komt dat de rijksoverheid op dit gebied geleidelijk terugtreedt en tegelijkertijd de financiële middelen afnemen. In plaats van gehandicapten te zien als een aparte doelgroep is het streven op alle gemeentelijke beleidsterreinen op voorhand rekening te houden met de belangen van gehandicapten (en ouderen). Daarbij is echter ook een grote rol en verantwoordelijkheid weggelegd voor de gehandicapte zelf.

Dat is in het kort de boodschap die het college in de kadernota gehandicaptenbeleid heeft geformuleerd. De nota wordt ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden. De Papendrechtse Adviesraad voor Gehandicapten heeft een belangrijke inbreng gehad bij de totstandkoming van de nota en stemt er dan ook van harte mee in.

In de nota zijn verder belangrijke uitgangspunten en doelstellingen vastgelegd op het gebied van:

Zorg en dienstverlening

Scholing en educatie

Vrije tijd

Beleid voor gehandicapten raakt vaak ook ouderen. De kadernota gehandicaptenbeleid sluit dan ook naadloos aan op de onlangs vastgestelde kadernota ouderenbeleid. De uitgangspunten die in de kadernota zijn geformuleerd, zijn ontleend aan de Welzijnsvisie Papendrecht waarin onderstaande visie gehandicaptenbeleid Papendrecht te lezen is:

Papendrecht wil zich blijvend ontwikkelen als een aantrekkelijke woongemeente waar alle inwoners optimaal gebruik kunnen maken van de diensten en voorzieningen op het brede welzijnsterrein. Bijzondere aandacht gaat hierbij uit naar die groepen die op enige wijze kwetsbaar zijn, zoals gehandicapten. Het gehandicaptenbeleid van de gemeente Papendrecht is gericht op het in stand houden en ontwikkelen van een (sociale) infrastructuur die zelfstandig wonen en maatschappelijke participatie van gehandicapten zoveel mogelijk stimuleert. Deze inwoners worden zo min mogelijk gezien als een aparte doelgroep binnen het gemeentelijke beleid. Bij het treffen van algemene voorzieningen dient zo mogelijk op voorhand rekening met hen te worden gehouden. Gehandicaptenbeleid gaat verder dan gehandicaptenzorg en betreft al die levensdomeinen waarin de gemeente een rol speelt.

Zo mogelijk neemt de gemeente waar nodig zelf de verantwoordelijkheid vanuit het principe gewoon waar het kan en bijzonder waar het moet. De belangrijkste doelstelling is het bevorderen van maatschappelijke participatie. Van de gemeente kan echter niet worden verwacht dat zij verantwoordelijk is voor het opheffen van alle beperkingen die voortvloeien uit ziekte en/of gebrek.

Controle hondenbelasting

Papendrechtse hondenbezitters zijn belasting verschuldigd voor het houden van honden. Maar niet iedereen heeft zijn of haar hond opgegeven voor de belasting. Daarom wordt regelmatig gecontroleerd; eind januari wordt in de gemeente Papendrecht de volgende controle gehouden.

Aan de hand van door het gemeentebestuur verstrekte informatie belt de controleur aan bij alle te controleren adressen, en wel op wisselende tijden (dus niet alleen tijdens kantooruren). De controleur legitimeert zich met een door de gemeente Papendrecht verstrekt legitimatiebewijs en stelt enkele vragen. Indien geen bewoner aanwezig is, beoordeelt de controleur ter plekke of al dan geen honden aanwezig zijn.

Volgens het door de gemeenteraad van Papendrecht vastgestelde tarief 2005 betalen houders van één hond 63,00 euro per jaar aan hondenbelasting. Voor een tweede en volgende hond is het bedrag 85,80 euro per jaar. Ten slotte wordt voor het houden van een kennel een belastingbedrag van 432,00 euro opgelegd.

Wie sinds kort één of meer honden heeft en nog geen gelegenheid had daarvan aangifte te doen, wordt geadviseerd daarmee niet te lang te lang te wachten en aan de wettelijke verplichtingen te voldoen voordat de controleur langskomt. Aangifte voor de hondenbelasting kan iedere werkdag worden gedaan bij de afdeling Publiekszaken tussen 08.30 en 14.30 uur. Hier kunt u ook terecht als u geen hond meer heeft en dit nog niet heeft gemeld. (Bij overlijden van de hond dient een verklaring c.q. rekening van dierenarts of crematorium te worden overlegd.)

Aan- en afmeldingsformulieren hondenbelasting zijn af te halen in de hal van het gemeentehuis. Het formulier is ook van de website (www.papendrecht.nl) te downloaden. Met vragen kunt u terecht bij de medewerkers van de afdeling Publiekszaken, loket Bouwen en wonen, tel. 078-6418324.

Interval: Watt & Hoe??, Omgaan met Pesten en
Zelfverdediging/Weerbaarheid, Letterpret

Maandag 10 januari start jeugdcentrum Interval weer met de cursus Watt & Hoe?? Deze technische cursus is vooral bedoeld voor meisjes van acht tot en met twaalf jaar, maar ook jongens zijn welkom op maandagavond tussen 18.30 en 20.00 uur. De cursus duurt tien weken, deelname kost 35 euro.

Inschrijven kan door te bellen naar Interval, telefoon 6150993, en te vragen naar Hannelore of door te mailen naar h.vhamburg@papendrecht.nl

Jeugdcentrum Interval start (bij voldoende animo) woensdag 26 januari weer met de cursussen Omgaan met Pesten en
Zelfverdediging/Weerbaarheid. In de cursus leren kinderen (van zes tot en met veertien jaar) hoe ze kunnen optreden tegen verbaal pesten, chanteren, buitensluiten en andere vormen van pesten. Via twee ouderbijeenkomsten worden de ouders/verzorgers bij deze cursus betrokken. De cursus Omgaan met Pesten duurt twaalf weken en wordt gegeven op woensdagen tussen 13.00 en 14.15 uur. De kosten bedragen 80 euro p.p. Opgeven voor deze cursussen kan telefonisch op telefoonnummer 078-6150993 (Frank de Boer).

Zelfverdediging/Weerbaarheid (6-60 jaar)

Hoe ga je om met een moeilijke of bedreigende situatie ? In deze cursus van tien lessen leren de cursisten eenvoudige technieken om zich verdedigen (fysieke vaardigheden) en bepreken ze situaties uit de praktijk met elkaar. De ouders/verzorgers worden via twee ouderbijeenkomsten bij deze cursus betrokken. De cursus Zelfverdediging/Weerbaarheid duurt twaalf weken en vindt plaats op woensdagen tussen 13.00 en 14.15 uur. De kosten bedragen 80 euro p.p.

Letterpret

Jeugdcentrum Interval start 2 februari 2005 de nieuwe boekenclub voor kleuters Letterpret. Tijdens de opening wordt, in samenwerking met de bibliotheek, het eerste boek voorgedragen aan de deelnemende lezertjes en hun ouders. Hierna worden over een periode van twintig weken nog zeven andere boeken gelezen door de kinderen.

Doel van de club is het vergroten van het (voor)leesplezier, zodat kinderen op een speelse manier interesse ontwikkelen voor boeken. Eén keer in de twee weken wordt een boek verspreid (met uitzondering van de schoolvakanties). In die weken lezen de ouders regelmatig voor uit dit boek. Twee weken later komen de kinderen op woensdagmiddag naar Interval, waar ze het verhaal van het boek beleven, onder meer door zang en dans, drama-elementen of verkleedpartijtjes. Lidmaatschap van de boekenclub kost 4 euro voor acht bijeenkomsten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Interval via tel. 078-6150993 en vragen naar Hannelore, of mailen naar h.vhamburg@papendrecht.nl