Gemeente Bergschenhoek

Onderzoek haalbaarheid voortgezet onderwijs
De gemeente Bergschenhoek heeft vorige week in overleg met BOOR (Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam) en CVO (Christelijk Voortgezet Onderwijs in Rotterdam en omstreken) de intentie uitgesproken om te onderzoeken of een gezamenlijke nieuwbouw in Bergschenhoek gerealiseerd kan worden. Door de groei van de gemeente Bergschenhoek en de daarmee gepaard gaande toename van het aantal leerlingen neemt de behoefte aan een voorziening voor voortgezet onderwijs toe.

De gemeente heeft deze zomer om diverse redenen nog bezwaar aangetekend tegen de besluiten van het Ministerie van Onderwijs voor de vestiging van meer scholen voor voortgezet onderwijs in Bergschenhoek. Niet zo zeer omdat de gemeente geen voorziening voor voortgezet onderwijs zou willen, maar vanwege de enorme financiële investering die niet op te brengen is door de gemeente. De rijksvergoeding die de gemeente ontvangt om de huisvesting te realiseren is in aanvang niet toereikend om alle kosten te dekken.

Preventief toezicht
De provincie, die de minister een positief advies heeft gegeven over de vestiging van deze scholen, zal de gemeente per 1 januari 2005 onder preventief toezicht plaatsen vanwege een niet sluitende meerjarenbegroting. Over deze problematiek vindt dan ook overleg plaats met de provincie en de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG). Zo heeft de gemeente er bij de VNG op aangedrongen om de procedures rond de toewijzing en financiering van scholen voor voortgezet onderwijs eens kritisch te bekijken, want Bergschenhoek is niet de enige gemeente die met deze (financiële) problematiek te maken heeft.

In gesprek
Ondanks deze procedurele kwesties is de gemeente Bergschenhoek met de schoolbesturen in gesprek. Er is met de vertegenwoordigers van beide scholen en de gemeente een werkgroep geformeerd die de huisvestings- en financieringsmogelijkheden gaat onderzoeken. De gedachte gaat uit naar een scholencomplex waar beide besturen met een school zullen zijn vertegenwoordigd (sg Melanchton en sg Wolfert van Borselen) en waar samenwerking in de opzet van de gebouwen een belangrijke plaats inneemt. De gemeente onderzoekt welke accommodaties kunnen worden betrokken bij dit complex, zodat een brede schoolconcept kan worden gerealiseerd.

Startdatum
Een ander punt dat nog nader overleg vraagt is de startdatum. De schoolbesturen hechten eraan om zo snel mogelijk te kunnen starten met tijdelijke huisvesting. De gemeente zou, vanuit kostenoverwegingen, het liefste gelijk met permanente huisvesting willen starten en die laten groeien met de scholen.
Men is het eens dat het geen onverantwoord groot scholencomplex moet worden. De menselijke maat is belangrijk evenals het gevoel van veiligheid. Bij het ontwerp zal hier speciaal op worden gelet en partijen zijn het eens over de maximale grootte van het complex. Daarbij wordt uitgegaan van een maximum van 1600 leerlingen. Als er een grotere toeloop van leerlingen is zullen die elders, buiten de huidige gemeente Bergschenhoek onderdak moeten vinden. Alle partijen zijn verheugd over de constructieve wijze waarop het proces op dit moment verloopt. De gemeente Bergschenhoek heeft ervaren dat de schoolbesturen begrip hebben voor de financiële problemen bij de gemeente en de gemeente stelt het zeer op prijs dat de schoolbesturen zo constructief meedenken. De werkgroep hoopt zo snel mogelijk de resultaten over de mogelijkheden van vestiging te kunnen presenteren.

Gemeentehuis

Wapen Gemeente Bergschenhoek

(c) 2004 Gemeente Bergschenhoek - laatste wijziging op 23 december 2004 - Techniek Aralto ICT