Dienstenbond CNV

CAO-overleg AGF Groothandel
23-12-2004

Na geruime tijd is er dan voor het eerst gesproken met de werkgevers over een nieuwe CAO voor de AGF Groothandel.

Na een turbulente periode met veel vakbondsacties tegen het kabinetsbeleid, is het nu weer tijd om de draad aan de CAO-tafel op te pikken. Voor de AGF Groothandel is het CAO overleg, zij het wat informeel, begonnen op 21 december jongstleden.

CNV Dienstenbond heeft voorafgaand haar CAO-voorstellen ingediend. Deze voorstellen zijn al in juni aan u ter goedkeuring voorgelegd. Omdat het nu al december is, zijn de voorstellen aangevuld met een loonsverhoging van 1,25% voor het jaar 2005. Tevens heeft CNV Dienstenbond aangegeven een looptijd tot 1 januari 2006 bespreekbaar te vinden. Wat wel belangrijk is, is de vraag hoe we als gevolg van het Sociaal Accoord van 5 november het vroegpensioen en het ouderdomspensioen veilig gaan stellen in deze sector.

Het overleg van 21 december diende om alle gesprekspunten te inventariseren.

Een aantal hoofdpunten uit het overleg
Werkgevers en bonden streven naar het instandhouden van een vroegpensioenregeling na 1 januari 2006. Getracht gaat worden de vroegpensioenregeling en de ouderdomspensioenregeling aan elkaar te koppelen. Dit zal nog enige discussie kosten, maar het uitgangspunt is duidelijk.

Voor werknemers van 55 jaar en ouder, per 1 januari 2005, wordt getracht de VUT- overgangsregeling in stand te houden.

Werkgevers en bonden zien geen noodzaak om in de CAO een vaste toeslag op te nemen voor continue-werken (7 dagen/24 uur). Het gaat maar om een enkel bedrijf. De huidige CAO voorziet goed ten aanzien van de toeslagen voor werken in verschoven roosters, avonden en zaterdagen. Bedrijven die een roostersysteem willen dat afwijkt van de CAO, moeten zich tot de Vaste Commissie wenden.

Er komt een communicatiecampagne over veilig werken in de sector. Nu komen teveel werknemers in de WAO en vinden er regelmatig bedrijfsongevallen plaats, die voorkomen hadden kunnen worden. Werkgevers en werknemers hebben hier een verantwoordelijkheid in.

Officieel CAO-overleg
Op 2 februari 2005 zal het eerste officiële CAO-overleg plaatsvinden. De CAO-commissie van CNV Dienstenbond komt ruim voor die tijd bij elkaar om de stand van zaken te bespreken. Zij ontvangen een uitnodiging hiervoor. Na 2 februari aanstaande hoort u meer van ons.

Wij wensen u fijne kerstdagen en een goed 2005.

Voor vragen kunt u contact opnemen met bestuurder, Richard Leloux. Telefoon (023)5670615 of e-mail r.leloux@cnvdibo.nl