Ingezonden persbericht




Imtech neemt IT-onderneming Eniac over

Verdere versterking van positie in ICT-markt
Imtech wordt één van de belangrijkste IBM Business Partners in Nederland

Gouda - Imtech N.V. (technische dienstverlening in Europa) deelt mede dat het overeenstemming heeft bereikt met het management van Eniac inzake de overname van deze Nederlandse IT-onderneming. Met 125 medewerkers realiseert Eniac een omzet van 14 miljoen euro op jaarbasis. De overnamesom, inclusief earn-out, bedraagt circa zes keer de verwachte EBIT. Eniac zal direct positief bijdragen aan de winst per aandeel. De overname past goed in de Imtech-strategie die onder meer voorziet in het acquireren van hoogwaardige diensten met bijbehorende hoge marge en verdere versterking van de ICT-activiteiten. Met de overname wordt Imtech één van de belangrijkste IBM Business Partner in Nederland.

In de markt van IT-software is een belangrijke wijziging van marktomstandigheden gaande. Waar tot voor kort capaciteitsleveranciers op detacheringsbasis 'totaalsoftware' ontwikkelden en implementeerden ontstaat er nu een sterk toenemende vraag naar afgebakende IT-projecten. De dominante wereldspelers in deze snel groeiende nieuwe markt zijn Microsoft en IBM. Door middel van de overname van de Navision-activiteiten van Level Automatisering in maart 2004 is Imtech al Microsoft Certified Business Solutions Partner geworden. Imtech wil thans de reeds aanwezige strategische samenwerking met IBM aanzienlijk versterken. In dit kader past de overname van de IBM Software Partner Eniac.

Profiel Eniac
Eniac, gevestigd in Zaltbommel (Nederland) en Aalter (België), levert met de Eniac Business Suite innovatieve software gebaseerd op de IBM-technologie. Het strategische aandachtsgebied voor Eniac Business is software-integratie op basis van IBM WebSphere. Eniac bedient op dit moment ruim 500 relaties, is een door IBM-erkend WebSphere kenniscentrum en Premier Partner voor IBM Software. Daarnaast is Eniac een officieel erkend Domino Competence Center. Naast deze duurzame en intensieve relatie met een internationaal netwerk van IBM- specialisten onderscheidt Eniac zich door een sterke nadruk op innovatie. De klanten van Eniac bevinden zich in de industrie (60%), financiële dienstverlening (20%) en bouw/infrastructuur (20%). De omzet is evenredig verdeeld over business intelligence, business solutions, business integration, alsmede applicatie-maintenance en services.

Synergie
Na overname zal Eniac een zelfstandige business unit worden binnen Imtech ICT. Het huidige management zal aanblijven. Op vele fronten is synergie mogelijk:
* Imtech ICT Brocom, specialist in ICT-infrastucturen, is in Nederland reeds één van de leidende partners in infrastructurele oplossingen en Business Partner van IBM. Deze activiteiten zijn complementair aan de software-applicaties van Eniac. Met de overname van Eniac wordt Imtech één van de belangrijkste IBM Business Partner in Nederland. Aan opdrachtgevers kan nu een compleet dienstenpakket van hardware, software en services van IBM worden aangeboden, de gezamenlijke klantendatabase is groot en 'cross selling' is mogelijk. Een intensieve samenwerking tussen Imtech ICT Brocom en Eniac past bovendien in de (value based) strategie van IBM.
* Het succes van Eniac is gebaseerd op 'technology leadership' in IBM-software. Via het internationale netwerk en naamsbekendheid van Imtech ziet Eniac goede mogelijkheden om groei te realiseren in Duitsland en België;
* Imtech ICT Information Technology wordt middels de overname in staat gesteld versneld te anticiperen op de wijziging van marktomstandigheden (van 'totaalsoftware' naar afgebakende IT-projecten), waarbij ook hier 'cross selling' mogelijk is;
* De positie en het portfolio van Imtech op het gebied van business intelligence wordt aanzienlijk versterkt;

Transactie
De overnamesom is heden in contanten voldaan. Deze bestaat uit een vast gedeelte en een zogenoemde 'earn-out'. Bij het behalen van de vastgestelde resultaten over de jaren 2004 tot en met 2006 wordt de 'earn-out' uitbetaald. De betrokken medezeggenschapsorganen zijn op de hoogte gesteld van de overname.

Raad van Bestuur Imtech: additionele groei
René van der Bruggen, Voorzitter Raad van Bestuur: 'Na overname eerder dit jaar van de Navision-activiteiten en BrightHouse (specialist in ICT-projectmanagement) kunnen we opnieuw een sterk en goed renderend ICT-bedrijf aan onze portfolio toevoegen. Inmiddels behoort Imtech ICT tot de grotere spelers op de aantrekkende Nederlandse ICT-markt. De verwachte synergie is groot en zal leiden tot additionele groei.'

0-0-0-0-0-0-0

Nadere informatie
Imtech N.V.
Mr. M.E.J. (Mark) Salomons
Secretaris van de Vennootschap
Telefoon: (0182) 54 35 14
E-mail: mark.salomons@imtech.nl www.imtech.nl

Profiel Imtech
Imtech N.V. is een Europese technische dienstverlener op het gebied van informatie- en communicatietechnologie, elektrotechniek en werktuigbouw. Met ongeveer 13.000 medewerkers realiseert Imtech een omzet van ruim 2 miljard euro op jaarbasis. Imtech heeft sterke posities in de markten utiliteit, industrie, maritiem, infra en telecom in België, Duitsland, UK, Luxemburg, Nederland en Spanje. De aandelen Imtech zijn genoteerd op de effectenbeurs van Euronext (Amsterdam), waar Imtech is opgenomen in de Midkap-index en de Next 150 index.

Persbericht (PDF)

Imtech N.V. Quinterium Offices I Kampenringweg 45-A 2803 PE Gouda Nederland Tel +31 (0)182 543 543 Fax +31 (0)182 543 500 Email: info@imtech.nl