Politie Noord-Holland-Noord

Hoorn en omgeving, donderdag 23 december 2004

Hoorn 23-12-2004 - 15.00 uur

Politie pakt vuurwerk aan

Regio Noord-Holland Noord, donderdag 23 december 2004

De politie Noord-Holland Noord heeft de afgelopen maand op verschillende plaatsen in de regio een partij van ongeveer 600 kilogram illegaal vuurwerk in beslag genomen. In totaal werden veertien personen als verdachte aangehouden. Hiervoor werd in tien woningen binnengetreden. De partij vuurwerk wordt op donderdagmiddag via domeinen afgevoerd naar een beveiligde opslag. De partij bestaat hoofdzakelijk uit zwaar en gevaarlijk vuurwerk, zoals: Chinese rollen (100.000 klappers), lawinepijlen en mortieren en flowerbeds.

De grootste klapper werd gemaakt toen in het Westfriese Bovenkarspel twee mannen werden aangehouden op verdenking van handel in vuurwerk. De 28-jarige man uit Bovenkarspel en een 30-jarige man uit Grootebroek bleken in hun woningen illegaal vuurwerk aanwezig te hebben. Bovendien had een van hen een bestelformulier voor illegaal vuurwerk bij zich. Dit formulier leidde naar een 37-jarige man uit Castricum. Deze man bleek bij onderzoek al duizenden kilos illegaal vuurwerk te hebben verkocht. Dit gebeurde niet alleen in Noord-Holland Noord, maar ook in Zaanstreek-Waterland, Kennemerland, Leiden en Amsterdam. De vangst van deze grote handelaar leidde tevens naar een aantal afleveradressen. Voor zover deze adressen binnen Noord-Holland Noord lagen, werd hiernaar onderzoek gedaan. Verdachten werden aangehouden, in woningen werd onderzoek verricht en illegaal vuurwerk werd in beslag genomen. Voor zover de adressen buiten de regio lagen, werden de betreffende regiokorpsen in kennis gesteld.

Andere gevallen waarin de politie bezitters en handelaren in illegaal vuurwerk op kon sporen, kwamen binnen via M Meld Misdaad Anoniem. Hier ging het veelal om kleinere partijen of enkele stuks illegaal vuurwerk.

Een 17-jarige jongen uit Enkhuizen liep tegen de lamp nadat tegen hem aangifte was gedaan van bedreiging. De jongen zou een persoon in Enkhuizen hebben bedreigd met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp. Toen de politie de kamer van de jongen doorzocht, werd een partij van 45 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen.

Controle op overlast

Overigens doet de politie nog meer dan alleen onderzoek naar illegaal vuurwerk. Ook wordt weer ruim aandacht besteed aan overlastmeldingen ten gevolge van het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Op veel plaatsen worden speciale diensten gedaan om de vuurwerkoverlast terug te dringen. Hiervoor worden niet alleen reguliere politiemedewerkers ingezet, maar ook studenten van het politieonderwijs en vrijwillige politiemensen. De controles en het toezicht zullen de komende dagen toenemen. Verwacht wordt namelijk dat ook de overlast tussen kerst en oud en nieuw zal toenemen vanwege de schoolvakanties. De controles zijn maximaal op 29 en 30 december, in de periode dat vuurwerk wel verkocht mag worden, maar dat gebruik nog niet is toegestaan.

Veilig vuurwerk en wanneer mag het

Vuurwerk dat ik Nederland mag worden verkocht moet zijn goedgekeurd. Dat kun je zien doordat er een Nederlandse gebruiksaanwijzing op zit. Ook is goedgekeurd vuurwerk voorzien van een lont, zodat je het veilig aan kunt steken. Als de politie je snapt, dan kun je rekenen op een alternatieve straf via het HALT-bureau of op een hoge boete. Ook let de politie er op dat je alleen maar vuurwerk afsteekt tussen oudejaarsdag 10 uur s ochtends tot 2 uur s nachts. Wel mag het vuurwerk alvast verkocht worden vanaf 29 december. Je mag het dan van de winkel naar huis brengen, maar het niet alvast stiekem proberen

Dronken achter het stuur

Bovenkarspel, donderdag 23 december 2004.

Een 54-jarige vrouw uit Bovenkarspel is omstreeks 4.30 uur aangehouden op de Veilingweg. Zij bleek onder invloed te zijn van alcohol, ze had ruim twee keer de toegestane hoeveelheid alcohol in het bloed. De vrouw kreeg een rijverbod en een proces-verbaal.