Gemeente Almere

Omzetting ID banen naar reguliere arbeidsplaatsen in Almere succesvol

De inzet van de gemeente Almere om Almeerse werkgevers te bewegen hun gesubsidieerde ID-werknemers een reguliere, niet-gesubsidieerde arbeidsovereenkomst aan te bieden kan een succes worden genoemd. Van de 287 in Almere werkzame ID-werknemers hebben 242 werknemers (84%) een reguliere arbeidsovereenkomst gekregen. Hiermee zijn de doelstellingen voor dit beleid gehaald. Voor de werknemers met een ID-baan in Amsterdam kunnen de gesprekken met hun werkgevers nu gaan starten. Recentelijk heeft de gemeente de subsidiering van deze ID-banen overgenomen van NV Werk/ Gemeente Amsterdam.

Overige ID banen in Almere

Voor 19 werknemers met een ID-baan heeft Stichting Kompaan een andere werkplek gezocht en ontvangt de huidige werkgever een aflopende subsidie. Voor 26 personen is ontslag aangevraagd of het dienstverband reeds beëindigd.

Ook heeft de gemeente zelf de werknemers met een ID-baan in dienst genomen. Het gaat hierbij om 7 werknemers. Bij het openbaar onderwijs gaat het om 18 werknemers.

Het succes is met name te danken aan de eenmalige aanvullende subsidie van de gemeente aan werkgevers die hun ID-werknemers regulier in dienst namen. Daarnaast heeft het oprichten van de Stichting Werk en Welzijn Almere door Stichting De Schoor, Stichting Kinderopvang Almere, Flevoziekenhuis en Zorggroep Almere tot het succes bijgedragen. Bij de nieuwe stichting zijn 145 voormalige ID-werknemers in dienst getreden.

Kosten

De kosten van de subsidies bedragen ongeveer 12 miljoen. Hiermee is de werkgelegenheid van 84% van de voormalige ID-werknemers veilig gesteld en wordt een aanzienlijk bedrag aan uitkeringsgelden uitgespaard. Ook komt hierdoor een belangrijk deel van het Werkdeel WWB beschikbaar voor reintegratie-activiteiten voor huidige uitkeringsgerechtigden. Daarnaast verleent het Rijk aan de betreffende Almeerse werkgevers een aanzienlijke financiële bijdrage van ruim 4 miljoen. Het Rijk is zeer positief over de resultaten in Almere.

Nadere regels voor subsidie

In de "Nadere regels voormalige ID-banen" zijn voorwaarden vastgelegd waaraan de werkgever moet voldoen voor het verkrijgen van de eenmalige aanvullende subsidie en de aflopende subsidie. Belangrijkste voorwaarde voor de eenmalige aanvullende subsidie is dat de werkgever uiterlijk per 1 juli de werknemer regulier in dienst neemt voor onbepaalde tijd en de werkgelegenheid van de werknemer tenminste tot 1 januari 2008 garandeert. Voor de aflopende subsidie geldt als voorwaarde dat de werkgever meewerkt aan het zoeken naar een andere arbeidsplaats voor de werknemer.

Almeerse werknemers in Amsterdam

De gemeente Almere neemt de subsidiering over van 79 Almeerse werknemers die op dit moment geplaatst zijn bij Amsterdamse werkgevers op een In- en Doorstroom (ID)-baan. Het Amsterdamse NV Werk zal per 1 januari 2005 de subsidiering aan deze werkgevers beëindigden. Dit besluit van het college is een nadere uitwerking van het al eerder genomen besluit om de werkgelegenheid van de ID-werknemers zo veel mogelijk te behouden. Hiermee wordt voorkomen dat deze mensen een bijstandsuitkering in Almere moeten aanvragen.

NV Werk draagt per werknemer met een dienstverband van 32 uur een subsidiebedrag van 17.47 euro over aan Almere. De gemeente Almere garandeert de Amsterdamse werkgevers doorbetaling van het subsidiebedrag in 2005. In het eerste kwartaal van 2005 zal Almere onderzoeken op welke wijze de werkgelegenheid van de Almeerse ID-werknemers in Amsterdam ook in de toekomst veilig kan worden gesteld.