Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

23-12-2004
Zelfstandigenloket Noord-Holland
Uitvoering Bbz en Ioaz in 28 gemeenten

De gemeente Zaanstad start op 1 januari 2005 het Zelfstandigenloket Noord-Holland. In dit Zelfstandigenloket werken 28 gemeenten, waaronder Edam-Volendam, in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal samen om uitvoering te geven aan het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) en de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (Ioaz).

Ondernemerschap is een belangrijke motor voor de regionale economie. Maar het is niet altijd makkelijk om te starten met een eigen bedrijf, vooral niet als je een uitkering hebt. Vaak heeft de cliënt zelf niet de middelen om een bedrijf te financieren en vinden reguliere banken het risico te groot. Mensen met een uitkering op grond van de WWB of WW, die een eigen bedrijf willen beginnen, kunnen dan een beroep doen op het Bbz. Ook ondernemers die al gevestigd zijn, maar tijdelijk in financiële problemen zitten, kunnen een beroep doen op het Bbz. En als een oudere ondernemer zijn bedrijf wil beëindigen omdat het onvoldoende inkomsten oplevert om van te leven, is er nog de Ioaz. Alle gemeenten hebben tot nu toe ieder afzonderlijk de regelingen uitgevoerd. Vanwege het specifieke karakter van de regelingen is de doelgroep relatief klein, dit geldt vooral voor kleine en middelgrote gemeenten. Het op peil houden van kennis van de regelingen en het bereiken van de doelgroep is daarbij een probleem gebleken. Het ministerie van Sociale Zaken heeft daarom een stimuleringsregeling in het leven geroepen. Deze regeling stimuleert de totstandkoming van gemeentelijke samenwerkingsverbanden om uitvoering te geven aan het Bbz en Ioaz. Deze regeling is het startpunt geweest van een groot regionaal samenwerkingsverband in Noord-Holland. In goed overleg met de deelnemende gemeenten zal de gemeente Zaanstad vanaf 1 januari 2005 de uitvoering op zich nemen van het Bbz en Ioaz voor 28 gemeenten in Noord-Holland (boven het Noordzeekanaal.

De doelgroep van mensen met een uitkering, die een eigen bedrijf willen beginnen, kunnen een beroep doen op het Bbz. Het loket zal extra aandacht geven aan deze groep Enerzijds om de economische bedrijvigheid in de regio te stimuleren en anderzijds om andere vormen van reïntegratie op de arbeidsmarkt te ontwikkelen. In een nieuw gebouw van het IKTC in Zaandam, bij het NS-station, komt het loket waar iedereen met vragen over de uitvoering van de regelingen terecht kan. Als een cliënt contact opneemt met zijn of haar woongemeente dan wordt die persoon doorverwezen naar het loket. Naast het loket in Zaandam zullen in Alkmaar, Hoorn en Den Helder vaste locaties worden gebruikt om de klanten in de regio te spreken. In Alkmaar en Hoorn is dat de Kamer van Koophandel en in Den Helder het Stadhuis.

Het adres van het loket is IKTC-gebouw, Cypressehout 95, 1507 EK Zaandam.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.zelfstandigenloketnoordholland.nl