HBAG Bloemen


23-12-2004
Exporteurs Rusland
Betreft: Voortgangsrapportage over importstop

Na het bezoek van vrijdag 10 december jl. door de Nederlandse Ambassadeur in Moskou aan de Russische verantwoordelijke voor fytosanitaire zaken, de heer Dankvert, is het bijgaande persbericht uitgegeven.

Nederland is klaar om aan de Russische eisen te voldoen, maar op de uitgebreide voorstellen zijn helaas in de afgelopen twee weken nog geen reacties ontvangen.

Europa maakt snelle voortgang en zal in de komende weken zowel in Brussel als in Moskou tot een oplossing proberen te komen om voor 1 april a.s. tot het door Rusland gewenste EU certificaat te komen. De kansen daarop lijken positief.

Een Russische fytosanitaire delegatie is ook in Duitsland op bezoek en daarover hopen wij u binnenkort iets te kunnen melden. Deze week zal de heer Poetin de heer Schröder ontmoeten en het fyto probleem zal ook onderwerp van gesprek zijn.

Op nationaal en Europees niveau krijgt het fytosanitair probleem met Rusland zowel op politiek als technisch opzicht alle aandacht.

Belanghebbenden en deskundigen die een bijdrage kunnen leveren worden aangemoedigd om deze op discrete en effectieve wijze te leveren.

Wij hopen dat de voorstellen van Nederland en de ontwikkelingen in Europa binnenkort tot een oplossing zal kunnen leiden.

Bijlage