Gemeente Haarlem


23 december 2004
sector Stadsbeheer

349-2004


Persbericht


Haarlem en Rijnland aan de slag met Haarlems water

Afgelopen jaren hebben de gemeente Haarlem en het hoogheemraadschap van Rijnland intensief gewerkt aan een integraal waterbeleid. Dit beleid is verwoord in het Integraal Waterplan Haarlem, dat de gemeenteraad woensdag 22 december heeft vastgesteld. Het algemeen bestuur van Rijnland is 8 december jl. met het Waterplan akkoord gegaan. Hiermee hebben Haarlem en Rijnland na lang beramen en onderhandelen, eindelijk een helder beleidskader voor het Haarlemse waterbeheer in handen.

Als gevolg van verstedelijking, klimaatverandering, bagger en riooloverstorten verslechtert de waterkwaliteit en nemen de kansen op wateroverlast toe. Het Waterplan benadert deze problemen integraal en beschrijft een samenhangende aanpak om ze het hoofd te bieden. Het gaat er om de Haarlemse grachten, singels en vijvers weer een duidelijke functie te geven. Dat wil zeggen: water dat schoon en veilig is, dat zorgt voor een goede opvang van regenwater, waaraan het goed wonen is en dat ruimte biedt voor recreatie en natuurontwikkeling.

Het Waterplan bevat een uitvoeringsprogramma met concrete maatregelen. Een aantal van deze maatregelen loopt al. Zo is Haarlem bezig met het saneren van een groot aantal riooloverstorten. Verder gaan Haarlem en Rijnland op korte termijn de stadsgrachten en een deel van het Spaarne baggeren.

Ook andere maatregelen worden vanuit het Waterplan geïnitieerd en nu het Waterplan definitief is vastgesteld, kunnen deze worden uitgevoerd. Enkele voorbeelden: Rijnland gaat in samenwerking met Haarlem een aantal knelpunten in het oppervlaktewater saneren. Het gaat hier o.a. om het opheffen van vernauwingen in singels, waardoor de doorstroming verbetert. Verder wordt onderzocht hoe het schone oppervlaktewater langs de westrand van Haarlem (Houtvaart, Marcelisvaart, Brouwersvaart) het best benut kan worden voor natuurontwikkeling en recreatie. Ook gaan Haarlem en Rijnland samen met de provincie Noord-Holland een deel van de Jan Gijzenvaart natuurvriendelijk inrichten.

Haarlem en Rijnland gaan afspraken maken over het toekomstig onderhoud van het oppervlaktewater. De wethouders en hoogheemraden zullen elk jaar de voortgang in de uitvoering van bovenstaande en andere maatregelen bespreken en nieuwe prioriteiten vaststellen.
---

Julia de Jong, communicatieadviseur
023-5114903
juliadejong@haarlem.nl


---- --