European Commission

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

NL

P/04/142

Brussel, 22 december 2004

16249/04 (Presse 371)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de aanneming van het wetsvoorstel over NGO's in Zimbabwe

De Europese Unie heeft kennis genomen van de aanneming door het Zimbabwaanse parlement van het wetsvoorstel over NGO's op 9 december 2004.

De Europese Unie geeft uiting aan haar ongerustheid over de aanneming van het wetsvoorstel over NGO's dat, na de uitvoering, ernstige gevolgen zal hebben voor de activiteiten en zelfs het bestaan van vele binnenlandse en buitenlandse NGO's die in Zimbabwe actief zijn.

Het wetsvoorstel over NGO's, dat het werk van binnenlandse en buitenlandse NGO's aan banden legt, zal de democratische ruimte in Zimbabwe verder verkleinen. Tevens is de EU van oordeel dat dit voorstel niet strookt met de beginselen die in de richtsnoeren en beginselen van de SADC zijn vastgelegd, in het bijzonder de beginselen van volledige deelneming van de burgers aan het politieke proces, vrijheid van vereniging en kiezerseducatie.

De Europese Unie is van mening dat de civiele maatschappij een belangrijke rol moet spelen op het gebied van governance en dat de mogelijkheid van NGO's om dit ongehinderd te doen een essentieel aspect van een gezond democratisch klimaat is. Het wetsvoorstel over NGO's zal het werk van NGO's op het gebied van governance onvermijdelijk beperken en zou erg negatieve gevolgen kunnen hebben voor de komende verkiezingen in Zimbabwe.

De Europese Unie betreurt ook de weerslag die de wet zal hebben op andere gebieden, zoals programma's op sociaal, humanitair en gezondheidsgebied.

De onmiddellijke uitvoering van deze wet zou het vermogen van de EU om Zimbabwe te helpen ernstig schaden. De Europese Unie roept de regering van Zimbabwe op om, in nauw overleg met de civiele maatschappij, te zorgen voor een NGO-wetgeving die in overeenstemming is met de SADC-beginselen en -richtsnoeren voor democratische verkiezingen, het internationale recht, de mensenrechtenverdragen en de belangen van alle inwoners van Zimbabwe.

De Europese Unie verheugt zich erover dat de lidstaten van de SADC, onder meer tijdens de verkiezingen in Namibië en Botswana, hebben laten zien dat zij gehecht zijn aan de uitvoering van de in Mauritius unaniem aangenomen richtsnoeren en beginselen van de SADC voor democratische verkiezingen. De EU is ervan overtuigd dat ook met betrekking tot andere landen in de regio die op weg zijn naar verkiezingen dezelfde gehechtheid zowel in woorden als in daden zal prevaleren.

De kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië, Turkije en Kroatië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Noorwegen en Liechtenstein, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië blijft deel uitmaken van het stabilisatie- en associatieproces.