Gemeente Utrecht


2004 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
114 Vragen van de heer mr C.J.P. Huijsman
(ingekomen 23 december 2004)

"Uw College heeft op mijn schriftelijke vragen (2004/nr. 101) van 26 oktober jl. over de bomen in het park van "De Rheyngaerde" op 30 november geantwoord. In de weekkrant "De Brug" is direct daarna wederom een artikel verschenen van Wouter de Heus. Hij heeft voor dat artikel, zoals een journalist betaamt, diverse partijen gehoord.
Uit het artikel is mij gebleken dat er momenteel geen eenduidig antwoord te geven is op de vraag hoeveel bomen er vanuit het "Rheyngaerde-park" naar elders verplaatst zouden kunnen worden en wat daar voor prijskaartje aan hangt. In het artikel is vermeld dat het Rijkswaterstaat te doen is om het weghalen van de bomen, maar dat het ze worst is hoe.
Ik heb niet direct weer vragen aan uw College gesteld naar aanleiding van het artikel en uw antwoorden op mijn vragen, omdat ik u de ruimte wilde geven bomensparende initiatieven te nemen. Ik denk nu dat dit niet gaat gebeuren. Daarom heb ik besloten u opnieuw enkele vragen te stellen.

1. Kent u het artikel van Wouter de Heus uit De Brug?
2. Bent u bereid om mee te werken aan een inspectie van c.q. onderzoekje in het Rheyngaerde-park naar verplaatsbare bomen, m.a.w. wilt u de kosten dragen van een "quick-scan" door een medewerker van de afdeling Groen, samen met een medewerker van Copijn en de heer Tietema?
3. Stel dat uit een dergelijk onderzoek komt dat een aantal bomen zeer goed te verplaatsen valt en dat deze bomen (financieel) voordeliger te verplaatsen zijn dan dat er nieuwe bomen in het Leidsche Rijn-park geplant worden. Bent u dan bereid medewerking te verlenen aan die verplaatsing?
4. Stel dat uit een dergelijk onderzoek komt dat een aantal bomen zeer goed te verplaatsen valt en dat er een groep vrijwilligers bereid en in staat is deze verplaatsing grotendeels zelf uit te voeren (natuurlijk tegen minder kosten dan de gehele verplaatsing door een bedrijf en/of tegen minder kosten dan nieuw planten). Bent u dan bereid medewerking te verlenen aan die verplaatsing?
(NB: Bij die vrijwilligers denk ik dan met name aan de "Vrienden van het Leidsche Rijn-park", die nu al op vrijwillige basis allerlei werkzaamheden verrichten en coördineren in dat park)


---- --