Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 23 december 2004

Besluiten uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

Reminder voor vrijdagavond a.s.

Jongeren De Baarsjes presenteren dancehall kerstcd op 24 december

Messoud Achefay, Angelo Balentino, Cindy van der Lycke en vijftien andere jongens en meisjes uit De Baarsjes presenteren hun kerstcd en videoclip op 24 december om 18.30 uur in La Rainbow, Van Speijkstraat 33. De bijeenkomst begint om 17.00 uur met een etentje. De jongeren hebben veel aandacht gekregen in de media en zijn verrukt over het effect van hun inspanningen. Het stadsdeel heeft hun DVD gekocht en uitgedeeld onder de medewerkers bij het bedankbriefje van de stadsdeelsecretaris.

Informatie: Edwin Raap, 020-5892783, 06-30719398

Joodse synagoge helpt bij meldpunt Islamofobie

De Turkse moskee Aya Sofya en de Pakistaanse moskee Ghousia Mashid willen een meldpunt voor moslimdiscriminatie oprichten. Het meldpunt Islamofobie vangt klachten op en ontwikkelt expertise over de aard van de klachten en over de wijze waarop klagers kunnen reageren, bijvoorbeeld met weerwoord of civiele procedures. De initiatiefnemers verwachten ook veel klachten over discriminatie op het werk en in het uitgaansleven. Het is idee ontstaan uit de contractgesprekken over vrije meningsvorming, één van de afspraken in het Contract met de Samenleving tussen locale moskeeën en stadsdeel De Baarsjes. De joodse synagoge en het CIDI bieden de ervaringskennis aan die de joodse gemeenschap door de tijd heen heeft opgedaan als minderheid in een Westerse samenleving. Stadsdeelwethouder Henk Boes wil snel beginnen. Daarom zal het op te richten meldpunt in eerste instantie De Baarsjes bedienen.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Uitnodiging

Burgemeester Cohen overhandigt veelbelovende jongere 15.000 euro

Magdy Khalil, Mandy Servais en Gideon Peters zijn genomineerd voor de Ymere-Baarsjesbeurs. Burgemeester Cohen maakt de winnaar bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie op 5 januari 2005 in Nieuw Vredenburgh. De meest talentvolle jongere wint 15.000 euro om zijn/haar plan of droom te realiseren. Op de longlist stonden ook Gabriëlle Peters, Hiske Zwaan en Douwe Buzeman. De middelbare scholieren en studenten hebben hun plan gepresenteerd aan de jury, gevormd door Mirjam Smeels (De Baarsjes), Jan Voskamp (Ymere) en Marijke Weisglas (Nova College). De beurs is bedoeld ter aanmoediging van jongeren om zich in te zetten voor een goede opleiding.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Straten schoner, aldus afvalmonitor

Sta bewoners toe om de avond vóór de ophaaldag hun grofvuil al buiten te zetten, adviseert de evaluatie afvalbeleid 2003-2004. De afvalmonitor wijst uit dat de straten in 2004 schoner zijn geworden en het aantal klachten is met de helft gedaald. Wat helpt, zo blijkt uit de beleidsevaluatie, is vaker grofvuil op halen (nu twee keer per week), grotere containers, legen vóór het weekend en strenger handhaven. Communiceren helpt ook. De afvalmonitor vertelt waar de vuilste containers zich bevinden. De omwonenden krijgen daarover een brief en vervolgens wordt het bij deze locaties schoner, zo blijkt uit de schouwen van de milieu-inspectie. Toch staan er wel degelijk nog steeds vuilniszakken naast de containers. Het stadsdeel gaat nieuwe bewoners in de welkomstbrief informeren over de afvalregels en zet de geïntensiveerde service uit 2004 voort. Op 18 januari bespreekt de raadscommissie Stadsdeelwerken het besluit van het Dagelijks Bestuur.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Programma handhaving: prioriteit voor leerplicht, straatoverlast en afval

Het stadsdeelbestuur stelt voor om in het programma 2005-2006 voor handhaving de hoogste prioriteit te geven aan leerplicht, straatoverlast, afval, gebouwen, brandveiligheid, horeca en de milieuvergunning van bedrijven. Hoge prioriteit krijgen hondenpoep, wrakken en verkeersveiligheid. Gemiddelde prioriteit krijgen parkeren, het gebruik van gebouwen, reclame, winkeluitstallingen en terrassen, leefomgeving en waterbeheer. Lage prioriteit krijgen evenementen en markten, groen en hinder van geluid en licht. Aan de keuze ligt een risicoanalyse ten grondslag, beoordeeld door ambtelijke praktijkdeskundigen, bestuurders en deelraadsleden. De uitslagen zijn gecheckt met het programakkoord en de begrotingsprioriteiten. Alle stadsdelen gaan aan het werk op basis van prioriteiten die op deze wijze zijn bepaald, zo hebben zij afgesproken met de burgermeester. De stadsdeelraad besluit op 25 januari.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Milieuprogramma 2005 richt zich op energiebeheer

De Baarsjes wil in het Milieuprogramma 2005 het accent leggen op energiebeheer in de eigen gebouwen. De openbare basisscholen krijgen een energiecoördinator en in de klaslokalen komen bewegingsmelders. . Bovendien moeten twee nieuwbouwprojecten in de Chassébuurt energie besparen, de doelen staan in het Stedenbouwkundig Programma van Eisen. De Dienst Milieu en Bouwtoezicht let bij bedrijfscontroles op energiebesparing, in op dracht van De Baarsjes. Een tweede speerpunt in het Milieuprogramma 2005 is het tegen gaan van zwerfafval. Verder zijn er doelen voor gescheiden inzamelen en hergebruiken van afvalstoffen. Op 25 januari besluit de stadsdeelraad.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Nieuwe bouwaanvraag RIVA-terrein ingediend

Het Oosten heeft een gewijzigde aanvraag ingediend voor de bouwvergunning RIVA-terrein, waar de Westermoskee gebouwd wordt, woningen, bedrijfsruimten en een ondergrondse parkeergarage. Daarom heeft het Dagelijks Bestuur het besluit ingetrokken van april 2004 over het bezwaar van de Vereniging Bort tegen de bouwvergunning uit 2002.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Agenda


* 24 december cd-presentatie met kerstclip, jongeren van La Rainbow, 17-19 uur, Van Speijkstraat 33.
* 24 december, 22 uur in het Illuseum Cat Eye Filmclub. Films die zelden of nooit in bioscoop of filmhuis te zien zijn; de nadruk ligt op horror, science fiction, fantasy en cult. Open 21 uur, aanvang 22 uur, Witte de Withstraat 120. Toegang 4 euro, reserveren: illuseum@zonnet.nl
* 5 januari 17-19.30 uur in de Spiegelzaal van Nieuw Vredenburgh de Nieuwjaarsreceptie. Burgermeester Cohen reikt de winnaar van de Ymere-Baarsjesbeurs 15.000 euro uit; tangomuziek en dans.
* tot 8 januari, stadhuis, eerste etage expositie 'parels van de stad', o.a. De Hallen in Oud-West, de NDSM-werf in Noord en het Olympisch gebied in Oud-Zuid.
* 14 januari wethouder Ahmed Aboutaleb bezoekt De Baarsjes (huis van de taal en voorschool)
* 19 januari 19.30 uur, De Tagerijn 'De kunst van het opvoeden in een multi-culturele samenleving'. Organisatie: Kantara.
* 27 januari 13-18 uur symposium 'Broedplaats of Brandhaard', voormalige Edelsmedenschool, Postjesweg 1. Onderwerp: Hoe kunnen tijdelijke culturele initiatieven voorkomen dat de huidige brandveiligheidseisen hen uitdoven? Organisatie: stadsdeel De Baarsjes en stichting Voor-Beeld.
* 16 februari thema-avond 'Ken uw buur(t)'.Waarschijnlijk ligt het accent op de van Speykstraat. Organisatie: Kantara

Nadere informatie: Joke Padmos, 06-20541756 , j.padmos@baarsjes.amsterdam.nl