Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Nieuwegein/Maastricht, 23 december 2004

Investeringsvolume circa 85 miljoen

AM, 3W en Fortis sluiten beleggingsovereenkomst
winkelcentrum Entre Deux in Maastricht

Fortis Vastgoed heeft het in ontwikkeling zijnde binnenstedelijke winkelcentrum Entre Deux in Maastricht aangekocht van AM NV (voorheen Amstelland MDC) en 3W. Met deze transactie is een investeringsvolume gemoeid van circa 85 miljoen. De voorbereiding van de realisatie is afgerond, zodat in januari 2005 zal worden gestart met de bouw. De opening van dit hoogwaardige winkelgebied staat gepland voor 2007. Entre Deux is een ontwikkeling van Entre Deux Maastricht BV, een samenwerkingsverband op 50/50%-basis van AM Vastgoed en 3W.

Entre Deux omvat 13.500 m² aan winkelruimte en bijbehorende voorzieningen, circa 20 koopappartementen en ruim 200 parkeerplaatsen. De woon- en parkeerfuncties maken geen deel uit van de transactie met Fortis. Het nieuwe centrum ligt midden in het kernwinkelgebied en verbindt de Markt met enerzijds De Grote Staat en anderzijds het Vrijthof. Op deze historische locatie komt een markante winkelpassage met een hoogwaardige mix van kleinere en grotere winkelunits, verdeeld over drie lagen onder een transparante overkapping. Op de vierde laag komen luxe appartementen. De architectuur van het winkelcentrum is een mix van klassiek met moderne accenten, zodat deze aansluit bij de bestaande historische gebouwen in de binnenstad. Het stedenbouwkundig concept is ontwikkeld door T+T Design, de in house architecten van AM, voor de architectuur tekent Arn Meijs Architecten in samenwerking met T+T Design.

Ontmoetingsplaats
De Dominicanerkerk, die naast de entree aan de Grote Staat gelegen is, zal een van de grootste boekwinkels worden van Zuid-Nederland, waar niet alleen boek- en cd- verkoop zal plaatsvinden, maar waar tevens een ontmoetingsplaats zal zijn, waar ruimte is voor bijvoorbeeld concerten en lezingen. Hierdoor krijgt de kerk een unieke, actieve rol in het kernwinkelgebied van Maastricht.

Profiel Fortis Vastgoed
Fortis Vastgoed richt zich op de ontwikkeling en belegging van vastgoed in Nederland en is onderdeel van Fortis ASR. Fortis ASR is met een bruto premie-inkomen van bijna

5 miljard (2003) en een marktaandeel van 12,5% de tweede verzekeraar van Nederland. Onder verschillende merken (AMEV, AMEV Ardanta, De Amersfoortse, Europeesche Verzekeringen, Falcon Leven, Stad Rotterdam en Woudsend) biedt Fortis ASR Groep producten op het gebied van schade, leven, pensioenen, zorg, hypotheken en andere producten. De verzekeraars van Fortis ASR Groep bieden hun producten aan via ruim 8.000 tussenpersonen. De beleggingsportefeuille van Fortis ASR omvat naast woningen, kantoren, parkeergarages en een grote landelijke portefeuille (25.000 ha), een aanzienlijke winkelportefeuille van zo'n 670 winkels vooral op A1 stand. De verwerving van winkelcentra en woningen is een strategische aanvulling op deze portefeuille.
Fortis is een geïntegreerde financiële dienstverlener in bankieren en verzekeren. Met een marktkapitalisatie van 24,9 miljard (30/09/2004) en circa 52.000 medewerkers behoort zij tot de 20 grootste financiële instellingen van Europa. Fortis is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, Brussel en Luxemburg en heeft een gesponsord ADR programma in de Verenigde Staten.

Profiel AM
AM NV (voorheen Amstelland MDC) is op Europese schaal actief in de gebiedsgerichte ontwikkeling van stedelijke centra, winkelcentra, woonwijken en kantoren(parken). De beursgenoteerde onderneming (Euronext, Amsterdam), met een omzet van 1,1 miljard en een nettoresultaat van 75 miljoen in 2003, heeft een vooraanstaande positie in vastgoedontwikkeling in Europa. AM heeft projecten in voorbereiding en in uitvoering in Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Italië, Tsjechië, Hongarije, Polen en Turkije. Deze zijn toegesneden op de leefstijlen van de consument en respecteren en versterken de lokale cultuur. De projecten van AM hebben wereldwijd erkenning verworven met prestigieuze internationale prijzen (MIPIM, ICSC en ULI) voor onder meer de Kalvertoren en kantoor Forum (Amsterdam), het Beursplein (Rotterdam), het Statenplein (Dordrecht), Regenboog Park (Tilburg), Armazens do Chiado (Lissabon) en Almada Forum (Lissabon).

Profiel 3W
3W staat voor een leefomgeving waarin mensen comfortabel en vrij kunnen leven. Daarom kiezen we voor een geavanceerde vorm van projectontwikkeling waarin de functies wonen, werken en winkelen soepel in elkaar overvloeien. We houden hierbij altijd rekening met de volwassenen van morgen. Dus ontwikkelen we toekomstgerichte projecten waarin we vooruitstrevende ideeën ook daadwerkelijk tot leven brengen.
3W is actief bij de (binnenstedelijke) ontwikkelingen in het zuiden van Nederland en in België, onder andere in Maastricht met de projecten Entre Deux, Mosae Forum en De Colonel, ondernemen pur sang, bij het project Maasboulevard Venlo en bij de centrumplannen voor Sittard-Geleen.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht