Gemeente Nijmegen

Geschiedenis van oudste stad van Nederland ligt op straat

Onder de titel 'Geheugen van de stad' gaat de gemeente Nijmegen de geschiedenis van de stad voor iedereen beter zichtbaar en toegankelijk maken. Eind januari is de aftrap van deze nieuwe manier om mensen bewust te maken van de geschiedenis van hun stad. Dan wordt in de Burchtstraat een visualisatie onthuld van de 'Loden lady'. De restanten van deze dame uit de eerste helft van de vierde eeuw, die begraven was in een loden grafkist, werden in 2001 ontdekt tijdens rioleringswerkzaamheden in de Burchtstraat. De gemeente Nijmegen heeft kunstenaars LaSalle uit Ede (Albert Goederond en Patty Struik) de opdracht gegeven om de Loden lady in de Burchtstraat terug te laten keren. Zij maakten hiervoor een creatieve vertaling van de archeologische vondst, die recht doet aan wat we weten van de dame. Het ontwerp wordt eind januari in de grond geplaatst (mits de weersomstandigheden dat toelaten).

Omdat het op historisch interessante plaatsen vaak lastig is om ter plekke het hele verhaal te vertellen, is het hele verhaal over de Loden lady te lezen op www.geheugenvandestad.nl. De site is een initiatief van de Romeinse Alliantie, waarin Museum Het Valkhof, de gemeente Nijmegen en het Bijbels Openluchtmuseum vertegenwoordigd zijn. Met de nieuwe site wil de alliantie de Romeinse geschiedenis van Nijmegen voor iedereen zichtbaar maken. Als aankondiging van wat gaat komen is gepland dat op maandag 27 december a.s. het adres van de website op de bestrating, ter hoogte van het graf van de Loden lady wordt geschilderd.

Het verhaal van de Loden lady is het eerste verhaal op de site maar het blijft zeker niet het enige. Als het aan de Romeinse Alliantie ligt moet www.geheugenvandestad.nl dé plek worden waar allerlei facetten van het Nijmeegs Romeinse verleden worden gepresenteerd.

Romeinse Alliantie
Museum Het Valkhof
Gemeente Nijmegen
Bijbels Openluchtmuseum

contact via Kien van Hövell 06-55820089


---- --