Gemeente Son en Breugel


Koninklijke onderscheiding voor brandweerman

De heer Willy Wijns (56) is een brandweerman in hart en nieren. Op donderdag 23 december 2004 ontving hij voor zijn jarenlange inzet bij de vrijwillige brandweer van Son en Breugel een koninklijke onderscheiding. Hij is benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. De onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester H. Gaillard.

Willy is sinds 1968 lid van de vrijwillige brandweer. Nooit wordt er tevergeefs beroep op hem gedaan. Naast zijn drukke werkzaamheden staat hij altijd paraat. Hij is een voorbeeld voor het korps van de brandweer op het gebied van betrokkenheid en deskundigheid. Zijn brandweercollegas beschouwen hem als een vaderfiguur.

Sinds 1981 is hij bevelvoerder in het brandweerkorps. Eigenlijk moest hij al vanaf zijn 55e met pensioen, maar Willy is aangebleven om het tekort aan bevelvoerders binnen het korps op te vangen. Op 1 december van dit jaar zou hij daadwerkelijk met pensioen gaan, maar het tekort is nog niet opgelost en daarom blijft hij voorlopig toch nog enige tijd.

Naast deze functie zit Willy sinds 1982 in de wedstrijdjury tijdens de regionale brandweerwedstrijden en sinds 1985 bij de wedstrijdjury voor de landelijke ABWC-brandweerwedstrijden. Bovendien is hij wekelijks oefencoördinator binnen het korps. Wat een groot geheim is, is dat hij een groot aantal jaren Sinterklaas was voor de kinderen van de brandweerlieden.

Naast het bestrijden van brand wordt de brandweer ook ingeschakeld bij stormschade, wateroverlast en auto-ongevallen. Jaarlijks rukt de brandweer circa 135 keer uit. Het korps bestaat uit 24 vrijwilligers en 2 beroepskrachten. Circa 40 maal per jaar oefent het korps om de vaardigheden op peil te houden c.q. te verbeteren.