Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk
W&B/B&K/2004/88077

Onderwerp Datum
Derde Voortgangsrapportage Agenda voor de 23 december 2004
Toekomst

Hierbij bied ik u de Derde Voortgangsrapportage Agenda voor de Toekomst aan over de bestuurlijke afspraken die door SZW met VNG en gemeenten zijn gemaakt.

De rapportage heeft vooral betrekking op de geboekte resultaten in 2003 en geeft waar mogelijk inzicht in de stand in 2004. Uit de rapportage blijkt dat gemeenten in deze periode, waarin invoering van de WWB centraal stond, veel resultaten hebben geboekt. De uitstroomprestaties uit trajecten naar werk blijven evenwel achter bij de planning.

Ik teken hierbij aan dat diverse omstandigheden hierop van invloed zijn. Vanzelfsprekend is de huidige conjunctuur van belang. Bovendien komt in het kader van de Agenda voor de Toekomst uitstroom uit een traject naar gesubsidieerd werk ook in aanmerking voor rijksvergoeding; door de bezuinigingen op gesubsidieerde arbeid hebben gemeenten op dit punt minder mogelijkheden. Tenslotte worden in het kader van de Agenda voor de Toekomst de gerealiseerde trajecten en uitstroom uit de trajecten naar werk beschouwd als prestatie; terwijl gemeenten steeds meer goede prestaties op andere terreinen lijken te leveren (bijvoorbeeld via verbeterde handhaving en een betere poortwachterfunctie in samenwerking met het CWI).

Overigens zijn er grote verschillen in prestaties tussen gemeenten. Dit betekent dat naast bovengenoemde oorzaken ook in de gemeenten gelegen factoren een rol spelen bij het al dan niet realiseren van de prestatieafspraken. In de laatste Voortgangsrapportage, die ik u in 2005 zal toezenden, zal ik hieraan nadere aandacht besteden.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

2

(H.A.L. van Hoof)