Gemeente Zaanstad

De B&W besluiten van week 52

donderdag 23 december 2004

Overdracht standplaatsen woonwagens Centrum V
In Centrum V in Assendelft zijn vier woonchalets gerealiseerd. De chalets en de standplaatsen zijn door de gemeente Zaanstad aangelegd. Conform het beleid van de gemeente Zaanstad worden de vier standplaatsen overgedragen aan woningstichting Saenwonen. De Stichting betaalt voor de grond de kavelprijs voor sociale woningbouw op grond van de nota Grondprijsbeleid. Voor de chalets wordt de kostprijs betaald.

Chocoladefabriek van Verkade
Het behoud van het Zaans industrieel erfgoed staat hoog op de prioriteitenlijst bij de gemeente Zaanstad. Zo ook het behoud van de chocoladefabriek van Verkade. Cocon Vastgoed Management BV heeft onlangs de voormalige chocoladefabriek verworven. Het college van B&W en Cocon Vastgoed Management hebben de intentie uitgesproken om in een open samenwerking tot het ontwikkelen van een totaalconcept te komen voor het hergebruik van dit rijksmonument. Aan de raad wordt gevraagd de hoofdlijnen van het collegevoorstel te onderschrijven. Op basis van dit totaalconcept worden de verschillende functies van het gebouw bepaald: moet er horeca, cultuur, bedrijvigheid of wonen in het gebouw een plek krijgen, en zo ja, aan wat voor soort, type en omvang moet hierbij worden gedacht? De gemeente Zaanstad en Cocon gaan dit concept samen uitwerken. Vooralsnog wordt gedacht aan een concept met een (inter) nationale uitstraling. Bij het uitvoeren van de plannen is de gemeente Zaanstad verantwoordelijk voor het publiekrechtelijk mogelijk maken van de ontwikkelingen (waarbij wordt getoetst aan de hand van dit totaalconcept), en Cocon voor het de feitelijke invulling.
Het is voor Zaanstad een primeur in het samenwerken met de eigenaar aan het hergebruik van industrieel erfgoed. Zaanstad wil hiermee laten zien dat zij hergebruik van industrieel erfgoed samen met private partners met een open mind tegemoet treedt, en actief en inspirerend ondersteunt.
Cocon is reeds met enkele concrete kandidaten in overleg getreden over mogelijke huisvesting in de Zaanse Chocoladefabriek.

Bijna 300.000 nodig voor afhandeling schades
Vanaf begin 2004 hebben Zaanse schoolbesturen en de Dienst Stadsbedrijven kosten gemaakt voor herstelwerkzaamheden als gevolg van onder meer glas-, inbraak-, vandalisme- en brandschades. In 2003 en 2004 zijn daarnaast drie aanvragen gedaan voor asbestverwijdering. Burgemeester en wethouders hebben hiervoor de benodigde 293.000 beschikbaar gesteld.
De schades als gevolg van vandalisme en vernieling aan schoolgebouwen nemen toe. De gemeente Zaanstad stelt een stappenplan op om de veiligheid in en om een aantal gebouwen te verbeteren. Eerste actie is het inventariseren en beoordelen van de situatie bij scholen. Bekeken wordt welke (preventieve) fysieke maatregelen nodig zijn om de veiligheid te verbeteren, hoe op kosten kan worden bespaard en hoe de overlast als gevolg van vandalisme kan worden teruggedrongen.

MKB Innovatiefonds
De Ondernemerskring Zaanstreek (OZ) wil het ´OZ MKB Innovatiefonds´ oprichten. Met dit fonds wil men geld beschikbaar stellen aan Zaanse innovatieve bedrijven uit verschillende sectoren. In 2005 wil men een start maken met het fonds met als uitgangspunt dat het voor 1 juli formeel is opgericht. Het bevorderen van innovatieve bedrijvigheid staat bij de gemeente Zaanstad hoog in het vaandel. Daarom gaat de gemeente Zaanstad participeren in het OZ MKB innovatiefonds. B&W stellen daar 20.000,- voor beschikbaar.

Aankoop grond en bedrijfsopstallen voor HoogTij Ten behoeve van de realisatie van bedrijvenpark HoogTij wordt de boerenbehuizing met grond en bedrijfsopstallen aan de Veldweg 287 in Westzaan aangekocht voor de koopsom van 750.000.

Integraal Veiligheidsplan 2005-2010
Zaanstad krijgt een Integraal Veiligheid Plan voor de jaren 2005-2010. Dat plan dient als basis voor de planvorming en uitvoering in de komende jaren waarbij alle facetten van veiligheidsbeleid zijn betrokken. Daarbij gaat het om zowel sociale veiligheid, veiligheidsbeleving als het risico´s op rampen en calamiteiten. Het college gaat hiertoe opdracht geven aan een specialistische externe adviseur. De kosten voor het maken van het plan belopen een kleine 70.000 en kunnen worden betaald uit het geld dat Zaanstad krijgt voor veiligheid vanuit het grote-stedenbeleid. In 1995 werd al een integraal veiligheidsplan opgesteld dat sindsdien als leidraad is gebruikt. Dit plan is aan revisie toe, mede naar aanleiding van een aantal landelijke incidenten.

Straatnaamgevingen
De tijdelijke herinrichting van het voormalig slachthuisterrein in Zaandam krijgt de naam Boere Jonkerplein. Blok 5 B in Saendelft-West krijgt de straatnamen Osseven, Krommeven, Schenkerven, Voordeursven en Dammersven.

Verder nam het college een besluit over:

* Uitvoeringsbesluiten parkeerbelastingen en invorderingsrente
* Grondslagen waarderingsbijdrage en hoogte subsidieplafonds