Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

MINVENW:Minder ongevallen met Safety Scan.............

Minder ongevallen met Safety Scan door vracht- en bestelverkeer

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft, in nauwe samenwerking met de branchorganisaties EVO, KNV, TLN en VERN een Safety Scan en Safety Monitor ontwikkeld voor vracht- en bestelverkeer. Deze cd-rom is bedoeld voor alle ondernemers met vracht- en bestelauto.s, bijvoorbeeld vervoerders, aannemers en onderhoudsbedrijven. De safetyscan helpt ondernemers bij het terugdringen van het aantal schades en ongevallen.

Het rijgedrag van een chauffeur kan sterk beïnvloed worden vanuit het management. Bedrijven die structureel aandacht besteden aan verkeersveiligheid hebben gemiddeld 30 procent minder schades en ongevallen dan bedrijven die hier geen oog voor hebben.

De Safety Scan is hiervoor een praktisch hulpmiddel en geeft binnen een uur inzicht in het niveau van het veiligheidsbeleid van de onderneming en een op maat gesneden advies om het aantal schades en ongevallen terug te brengen. Als extra wordt de Safety Monitor meegeleverd waarmee schades en boetes geregistreerd en geanalyseerd kunnen worden.

De vervoerder beantwoordt in een computerprogramma een aantal vragen over de onderneming en het veiligheidsbeleid. Het programma verwerkt alle gegevens vervolgens tot een veiligheidsplan op maat. De maatregelen zijn praktisch van aard en vaak eenvoudig toe te passen door de ondernemer. Een voorbeeld van zo.n praktische maatregel is het aan de orde stellen van veiligheidsaspecten tijdens bijeenkomsten, bijvoorbeeld hoe een incident voorkomen had kunnen worden. Niet alleen de verkeersveiligheid is hiermee gebaat , maar veel verbetermaatregelen besparen ook kosten voor de ondernemer. Het brandstofverbruik, de onderhoudskosten en het aantal boetes nemen vaak aanzienlijk af.

De behoefte aan een praktisch instrument om de veiligheidscultuur binnen vervoersbedrijven te verbeteren blijkt groot. Bedrijven waarbij de Safety Scan getest is reageerden enthousiast en kwamen, ondanks dat ze al veel doen aan veiligheid, op nieuwe ideeëen. Met de Safety Scan heeft de vervoerssector nu dus een waardevol instrument in handen om haar verantwoordelijkheid te nemen.

Deze is vanaf 20 december gratis verkrijgbaar via de genoemde brancheorganisaties of door een e-mail te sturen naar safetyscan@minvenw.nl.

Informatie: Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Murco Mijnlieff, 070 351 7045

24 dec 04 11:02