Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties



De provinciale financiën 2004, Een interprovinciale vergelijking

24 december 2004

Het rapport "de Provinciale Financiën 2004" is een interprovinciale vergelijking op basis van de oorspronkelijke begrotingen 2004. Het doel van deze rapportage is het vergelijken van een aantal feitelijke gegevens dat inzicht geeft in de financiële positie van de provincies. Daarnaast wordt in bijlage 2 verslag gedaan van het door Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties uitgeoefende toezicht in de vorm van het toezichtverslag zoals dat in mei 2004 aan de Tweede Kamer is uitgebracht.
---

In het rapport wordt naast enkele kerngegevens over de provincies onder andere inzicht gegeven in de nominale verschillen in de budgetomvang. Dit betreft bijvoorbeeld fysieke informatie over oppervlaktegrootte en aantallen inwoners, budgetinformatie en gegevens over de belangrijkste middelenstromen (uitkering provinciefonds en opbrengst opcenten motorrijtuigenbelasting). De budgetomvang wordt in het rapport mede gebruikt als grootheid om relatieve vergelijkingen tussen provincies mogelijk te maken.

In de hoofdstukken 2 tot en met 6 worden diverse onderwerpen die bij het begrotingstoezicht een rol (kunnen) spelen onder de loep genomen. Zo wordt onder andere aandacht besteed aan de begrotingssaldi, het meerjarenperspectief, de potentiële financiële ruimte, de geraamde balans en het financiële weerstandsvermogen (de relatie tussen de financiële weerstandscapaciteit en de risico's).

Het in de bijlage 2 opgenomen toezichtverslag geeft een overzicht van de bevindingen van het uitgeoefende toezicht op de provinciale begrotingen 2004 en de rekeningen 2002. Bij de beoordeling van de begrotingen is - als variabel onderzoek in het kader van het financieel toezicht - nader aandacht besteed aan de onderwerpen "weerstandsvermogen" en "verbeteracties naar aanleiding van het evenementenbeleid Gelderland". De resultaten van deze onderzoeken zijn weergegeven in bijlagen bij het toezichtverslag.