---

Nieuwsberichten
---

Aflossing militairen ISAF uit Afghanistan

24-12-2004 11:44:00

Volgende week wordt een groot deel van de Nederlandse militairen in Afghanistan afgelost. In totaal keren 136 militairen terug naar Nederland, terwijl er 112 naar Afghanistan afreizen. De Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Dirk Starink, verwelkomt alle terugkerende militairen op vliegbasis Gilze-Rijen.

Maandag 27 december vertrekken vanaf Gilze-Rijen 72 militairen naar Kaboel, waaronder twintig landmachtmilitairen en het laatste detachement van 1 (NL) Helodet Afghanistan. De nieuwe detachementscommandant, luitenant-kolonel Jan Koedijk, is één van hen. Dinsdag keren een kleine veertig militairen terug en twee dagen later nog eens ruim zestig, waaronder de eerste militairen van het PRT-team.

Het 1 NL Helodet Afghanistan wordt ingezet voor de International Security and Assistance Force (ISAF). Het detachement, afkomstig van de vliegbasis Gilze-Rijen, levert met zes Apaches en 135 militairen een bijdrage aan de handhaving van de stabiliteit en veiligheid in met name Kaboel en omgeving.

De inzet van het 1 (NL) PRT ISAF heeft als doel een bijdrage te leveren aan het bereiken van een stabiele samenleving in de provincie Baghlan in het noorden van Afghanistan. Nederland levert hieraan sinds augustus 2004 met 130 militairen een bijdrage. De militairen zijn grotendeels afkomstig van de Groep Geleide Wapens van de luchtmacht, maar andere krijgsmachtdelen ondersteunen de missie.

Nieuws Nieuwsberichten