Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 24-12-2004

Televisie
TWEEVANDAAG
Uitzending: maandag 27 en dinsdag 28 december
Nederland 2, 17.58 uur

TWEEVANDAAG JAAROVERZICHT MAANDAG 27 EN
DINSDAG 28 DECEMBER

2004. Weemoed. Walging. Hoop?
TWEEVANDAAG sluit het jaar af met een terugblik verspreid over twee uitzendingen. Met mensen die zelf in het nieuws kwamen of er zijdelings bij betrokken waren en konden voelen wat de impact van die gebeurtenis was.

Burgemeester Deetman vertelt over de dieptepunten van 2004 in Den Haag: de moord op docent Hans van Wieren van het Terra College, de spreekkoren van ADO en de moslimfundamentalisten die zich in een bovenwoning van het Laakkwartier verschansten.

Verder in TWEEVANDAAG:
Kosmonaut Andre Kuipers vertelt over zijn ruimtetrip. Afshin Ellian, sterk en onafhankelijk denker over allochtonen- en islamkwesties. Hij manifesteerde zich de laatste tijd rond de moord op Theo van Gogh. Henk Brusse, buttonkoning uit Twente en vriend van prins Bernhard, over het laatste gesprek op Paleis Soestdijk. Leontien van Moorsel over het laatste olympische goud dat ze behaalde.

Elk jaar heeft zijn eigen drama, verdriet en hoogtepunten. We kijken terug en denken: dat was het dan. Volgend jaar beter of dat het maar net zo'n topjaar mag zijn als het vorige.

Met 2004 is er wat anders aan de hand. Het lijkt alsof we van dit jaar niet zomaar afkomen. Te veel drama, te vaak afscheid moeten nemen van mensen die in ons gedeelde bewustzijn een plaats hebben ingenomen. Andre Hazes, Theo van Gogh, Prinses Juliana en op het laatst, bijna als trap na, het overlijden van Prins Bernhard. Daarbij werd aan andere pijlers van de identiteit geknaagd. Shell leek bijna panklaar voor overname na het schandaal van de te ruim geschatte oliereserves van de firma.

Hoe Nederlands is de KLM nog na het huwelijk met Air France? Voorbode van het langzame desintegreren van een natie in iets van een Euroland? Het venijn zat 'm dit jaar in de staart. De moord op Theo van Gogh maakte duidelijk dat de samenleving na de moord op Fortuyn van karakter is veranderd. Voor het eerst sinds de 17e eeuw en de Tweede Wereldoorlog sterven hier weer mensen voor hun overtuiging. Woorden zijn geen kogels werd ergens gezegd. Er was een tijd dat iedereen in Nederland zich dat leek te beseffen. 2004 heeft daar de grens getrokken. Opinieleiders en politici gaan met beveiliging over straat of duiken onder.

Hoe was het om vanuit de ruimte in Nederland terug te keren. Of als militair terug te komen uit Irak en dan zien dat het land zo in beweging is. Of te merken dat in een rustige wijk de mensen nu anders naar elkaar kijken.

Zie ook: www.tweevandaag.nl

(Onderwerpen onder voorbehoud)




TweeVandaag