Praktijkonderzoek Veehouderij

Weidevogelcentrum Nij Bosma Zathe geopend

Mevrouw Anita Andriessen, gedeputeerde Landbouw van de Provincie Fryslân, heeft maandag het "Weidevogelcentrum Nij Bosma Zathe" geopend. De gedeputeerde noemde het van groot belang dat "toekomstgerichte oplossingen" worden gezocht voor het behoud van weidevogels op het moderne melkveehouderijbedrijf. Nij Bosma Zathe werd daarbij genoemd als speciaal Weidevogelcentrum, omdat "Zij spreken vanuit de praktijk".
Twee veehouders, Henk de Gier en Minne Holtrop, vertelden hun ervaringen met weidevogelbeheer op hun eigen bedrijven: De Gier: "Wij kunnen in Broek op Waterland goed werken met agrarisch natuurbeheer, met het mozaïekbeheer spelen we in op de 'wensen' van de weidevogels. Dat heeft duidelijk resultaat: we komen tot 300 nesten per 100 hectare. We zorgen voor veel ruige mest, door het vleesvee en de droge koeien op stro in de hellingstal te houden. Jammer dat de vossen zoveel jonge vogels opvreten, dan heb je de tranen in de ogen". Minne Holtrop laat met zijn buren zien dat je op gebiedsniveau gezamenlijk veel kunt bereiken: "Met 5 grote melkveehouders, een vleeskippenbedrijf, een jongveeopfokbedrijf en een vleesveebedrijf, werken we gezamenlijk aan weidevogelbeheer. We doen met z'n allen ook mee aan Nederland Gruttoland. En met succes. Ook Staatsbosheer doet mee. De samenwerking gaat zover dat er met zijn allen een plan voor mozaïek maaien wordt afgesproken. Zo blijft er altijd voldoende land met lang en kort gras over, waar de vogels naar toe kunnen vluchten en beschutting zoeken." Een prachtige samenwerking op gebiedsniveau met positieve resultaten voor de weidevogels.

BoerenNatuur is een overkoepeling van de Agrarische Natuurverenigingen in Noord-Nederland. Een groot aantal initiatieven wordt ondersteund vanuit deze organisatie. "De stippenkaart" is een belangrijk onderdeel van weidevogelbeheer. Door aan te geven op de kaart waar de nesten zijn, kan de boer, de loonwerker en de nazorger gericht en snel de weidevogel vinden en beschermen. Samenwerking onderling is van het grootste belang. Het vraagt bij velen wel een omslag in denken, maar als die gerealiseerd is, gaat weidevogelbeheer leven en leven de weidevogels langer." aldus Jaap Dijkstra van BoerenNatuur.

Het Weidevogelcentrum Nij Bosma Zathe is een project uit het grotere geheel van Farmers 4 Nature, een internationaal Interreg project. In het F4N project doen meerdere projecten mee: Noorwegen (behoud Telemarkrund), Duitsland, Drenthe (2x), Vlaanderen, Engeland en de Shetland Eilanden. De provincie Fryslân ondersteunt dit project op Nij Bosma Zathe.

Het weidevogelcentrum NBZ is een ontmoetingsplaats waar bestaande en nieuwe kennis met betrekking tot weidevogelbeheer wordt gebundeld en verspreid. Nij Bosma Zathe wil daarnaast haar eigen ervaringen delen met veehouders om weidevogelbescherming succesvol op het eigen bedrijf en in de regio toe te passen. Daarvoor zullen in 2005 excursies op het bedrijf in Goutum aangevraagd kunnen worden en zullen "weidevogeldagen" georganiseerd worden.
In 2005 zal de Weidevogelnieuwsbrief 3x verschijnen en publicaties in de noordelijke agrarische vakbladen worden geplaatst. Speciale doelgroepen zijn de loonwerkers en die veehouders die nu nog niet weidevogelbeheer doen.

---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 27-12-2004 09:47.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl