Politiebond ACP

Vaardigheden vereisen goede training

Vanaf 1 januari 2005 is de Regeling Toetsing Geweldbeheersing Politie (RTGP) niet meer van toepassing. Dat betekent dat er op dat moment geen enkele regeling ligt, die politiemensen verplicht zich te trainen en toetsen op schietvaardigheid en de aanhoudings- en zelfverdedigingtechnieken. Dat wil zeggen, níet tot het moment dat de politievakorganisaties overeenstemming bereiken met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) over een aangepaste of nieuwe regeling.

In het laatste formele overleg was de minister van mening dat de RTGP gewoon verlengd zou gaan worden en dat hierover geen instemming vereist was van de vakbonden. Als reden hiervoor geeft de minister dat er geen sprake is van rechtspositionele consequenties (bijvoorbeeld ontslag) als de RTGP toetsen niet worden gehaald. De ACP is van mening dat deze benadering niet juist is. Wij denken namelijk wél dat er voor collegas consequenties aan kunnen kleven wanneer zij hun toets niet halen. En dat mag volgens ons nooit de bedoeling zijn.

Daarnaast vindt de minister dat het afleggen van een toets voldoende is voor de vakbekwaamheid van de politie. Met andere woorden: vier keer per jaar voor een test slagen zou volgens de minister betekenen dat je precies weet wat je moet doen op straat en dat je voldoende geoefend bent. Volgens de ACP is dat een versimpeling van de werkelijkheid want in de praktijk van de straat blijken dit soort zaken toch anders te werken dan de beleidsmakers denken. Via de mail laten veel leden ons dat ook weten. Daarom wil de ACP dan ook dat de nadruk bij de RTGP komt te liggen op trainen. Dit houdt in dat je oefent op het "je eigen maken" van de vaardigheden. Zodat het geen kunstje wordt dat je op de schietbaan kunt uitvoeren, maar een reflex die je ook onder moeilijke omstandigheden op straat kunt aanwenden.

Het bovenstaande zorgt ervoor dat we niet tot overeenstemming kunnen komen met de minister. Daarom hebben we besloten om voor de derde keer in korte tijd de gang naar de Advies & Arbitragecommissie (AAC) te maken. De AAC bekijkt de verschillende kanten van de zaak en komt uiteindelijk met een bindend advies. Pas dan zullen we zeker weten of de minister met ons om de tafel moet om tot een andere of aangepaste regeling voor de RTGP te komen.

Wordt vervolgd...

Wil je reageren? Klik hier en stuur ons jouw mening per e-mail.

Terug