Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Veiligheidsbeleid

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 27 december 2004

Behandeld


- Astrid J.M. Zonneveld


Kenmerk


- DVB/CV-412/04

Telefoon


- 070-3485230


Blad


- 1/2

Fax


- 070-3485684


Bijlage(n)


- 1


- astrid.zonneveld@minbuza.nl


Betreft


- Evaluatie Vredesfonds 2001-2003

Toezegging motie 23000 V, nr. 21

Graag - bied iku hierbij- , mede namens de minister voor Ontwikkelingssamenwerking, een exemplaar aan van het evaluatierapport "Flexibiliteit met Visie" dat het Instituut Clingendael over de uitvoeringsjaren 2001 ­ 2003 van het Vredesfonds in opdracht van dit Ministerie heeft opgesteld.

Het Vredesfonds werd op verzoek van de Tweede Kamer opgericht met als doel activiteiten te financieren die in het kader van vredesoperaties door ontwikkelingslanden, conflictbemiddeling, vredesopbouw, conflictpreventie, vredesdialogen en civiel militaire samenwerking werden uitgevoerd.

Naar aanleiding van de motie Koenders uit 2002, nr. 28000 V nr. 21 werd dezerzijds toegezegd dat na 2 jaar een evaluatie zou plaatsvinden van de activiteiten die onder het Vredesfonds worden gefinancierd. Zoals bekend is het Vredesfonds per 1 januari 2004 opgehouden te bestaan en is overgegaan naar het Stabiliteitsfonds dat per 1 januari 2004 in werking is getreden.

Het evaluatierapport bestrijkt de periode 2001 t/m eind 2003. Een beperkt aantal activiteiten loopt nog onder het Stabiliteitsfonds door na eind 2003; deze activiteiten zullen worden meegenomen in de evaluatie van het Stabiliteitsfonds die begin 2006 is voorzien.

In de preambule wordt gemeld dat uit het Vredesfonds zulke uiteenlopende activiteiten gefinancierd zijn dat het niet mogelijk bleek deze met traditionele evaluatiekaders te beoordelen, zoals bijvoorbeeld gebruikelijk is bij activiteiten op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Daarvoor was het werkterrein van het fonds dat zich richtte op de financiering van activiteiten gericht op conflictpreventie, conflictbemiddeling, crisismanagement en vredesopbouw te breed. De gefinancierde activiteiten kwamen overigens niet voor ODA financiering in aanmerking.

De evaluatoren spreken ten aanzien van de meeste projecten een overwegend positief oordeel uit. Vrijwel alle activiteiten waren relevant en het fonds heeft belangrijke activiteiten op het gebied van vrede en veiligheid mogelijk gemaakt. Geconstateerd werd dat een klein aantal projecten problematisch verlopen is of mislukt.

De evaluatie geeft als eindoordeel dat het Vredesfonds een belangrijk experiment is geweest en een nuttige toevoeging is gebleken aan het bestaande instrumentarium van Buitenlandse Zaken.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

===