Socialistische Partij

Regering moet geen verstoppertje spelen in zaak-Kahn

27-12-2004 * SP-Kamerlid Krista van Velzen wil weten waarom Nederland in het verleden meermaals is ingegaan op het verzoek van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA om de Pakistaanse atoomspion Abdul Khan niet te arresteren. De atoomgeleerde Khan werkte in de jaren '70 en '80 voor het bedrijf Urenco in Almelo. Urenco is gespecialiseerd in het verrijken van uranium, een belangrijke techniek voor het maken van een atoombom.

Het dagblad New York Times meldt dat Nederland hem wilde arresteren, maar daar op verzoek van de Amerikanen van afzag. De CIA wilde hem laten lopen om zo meer over zijn plannen en netwerk te leren. "Als dat klopt, was het een hele stomme zet om hierop in te gaan," concludeert Van Velzen. "Khan is niet alleen verantwoordelijk voor de Pakistaanse atoombom, maar ook voor atoomkennis in Noord-Korea, Iran, Libië en nog een aantal dictaturen."

Al spoedig na Khan's aankomst in Nederland, zo blijkt uit een artikel in de NY Times, hield de Nederlandse inlichtingendienst BVD hem in de gaten. Zowel eind jaren '70 als in de jaren '80 wilde justitie hem arresteren, maar volgens de Amerikaanse krant wilde de CIA dat niet. Van Velzen: "Khan's spionage in Nederland heeft tot de rampzalige verspreiding van kernwapens geleid. De Kamer moet alle relevante informatie krijgen, maar ondanks de vele Kamervragen van meerdere partijen en ondanks een debat afgelopen zomer, lijkt het er op dat de Kamer nog steeds niet volledig is ingelicht. De regering mag in dit soort kwesties geen verstoppertje spelen met de informatie en moet zo snel mogelijk volledige openheid van zaken geven."