Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: De vernietigende kracht van de tsunami Uitzenddatum: Ma. 27 december 2004, 20.30u

In Netwerk vanavond aandacht voor de zeebeving in Azië van zondagochtend. Een zeezeiler die op zestig mijl van het epicentrum was ten tijde van de beving, vertelt over zijn ervaringen. Wim Piels, coördinator noodhulp van Mensen in Nood, legt uit wat een hulporganisatie op de korte termijn kan betekenen en hoe groot de kans is
op epidemieën.

Kinderen
Omdat de tsunami (vloedgolf) vooral de dichtbevolkte kuststreken heeft getroffen, is de kans op ziektes erg groot. Bovendien is er een gebrek aan schoon drinkwater. Volgens het kinderfonds Unicef zijn honderdduizenden kinderen in gevaar.

Nederlanders
Het dodental in Zuidoost-Azië is inmiddels opgelopen tot bijna 23.000. Meer dan de helft van de doden is gevallen op Sri Lanka. In Thailand zijn dertien Nederlanders vermist. Zij waren op vakantie op de zuidelijke eilanden Phuket en Ko Phi Phi. Zeker 45 Nederlanders raakten gewond.

Epicentrum
De beving had een kracht van 9 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in de Indische Oceaan, enkele honderden kilometers uit de kust van Sumatra. De vloedgolven die de beving veroorzaakte, eiste slachtoffers in onder meer Thailand, Indonesië, Sri Lanka, Birma, Maleisië en op de Malediven.

Giro 555
De Samenwerkende Hulporganisaties hebben het gironummer 555 geopend voor de slachtoffers. De Nederlandse regering stelt twee miljoen euro beschikbaar aan Het Rode Kruis als eerste noodhulp. Met vragen over familieleden of bekenden in het getroffen gebied, kunt u terecht bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, 070 â 348 64 86 Links:
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Thema Aardbeving Zuid-Azië (NOS)
Giro 555
Laatste informatie over zeebeving in Azië (ANWB)