Provincie Zuid-Holland

Meer gemeenten onder preventief toezicht het nieuwe jaar in

Slechte economische ontwikkelingen, lagere uitkeringen uit het Gemeentefonds en voorgenomen herindelingen hebben er toe geleid dat in 2004 meer gemeenten onder preventief begrotingstoezicht zijn gesteld. In totaal zijn er 29 zogenaamde preventieve gemeenten in 2005. Dat zijn er 10 meer dan in 2004. Zuid-Holland kent totaal 86 gemeenten.

Het college van Gedeputeerde Staten is op grond van de Gemeentewet belast met financieel toezicht op de begroting van de gemeenten. Het gaat om globaal toezicht. De gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor een gezonde begroting. De provincie ziet er op toe dat gemeenten niet zodanige financiële risico's nemen dat zij in een financieel uitzichtloze situatie geraken waardoor ze zijn aangewezen op steun van het rijk.

Uiteenlopende oorzakenIn 11 gevallen (in 2004 betrof dit maar zeven) is preventief toezicht ingesteld, omdat er 'financiële problemen' aan het ontstaan zijn. Dit betreft Boskoop, Nieuwkoop, Ouderkerk, Schoonhoven, Jacobswoude, Rijswijk, Albrandswaard, Bergschenhoek, Dirksland, Middelharnis en Oostflakkee. De financiële problemen van de preventieve gemeenten hebben verschillende oorzaken. Zo hebben gemeenten in veenweidegebieden te kampen met een slechte bodem en extra hoge kosten voor beheer en onderhoud van de openbare ruimte, maar ook de gevolgen van de Wet Werk en Bijstand en de slechte economische situatie is van invloed. Sommige andere begrotingen voldoen niet aan de voorgeschreven wettelijke criteria (geen sluitende begroting of bezuinigen niet op tijd gerealiseerd) en konden daarom niet worden goedgekeurd.

In zes gevallen, Waddinxveen, Midden-Delfland, Voorschoten, Zoetermeer, Bernisse en Zwijndrecht is preventief toezicht ingesteld, omdat de begroting niet binnen de wettelijk vastgestelde termijn (voor 15 november 2004) is ingediend. Het aantal gemeenten dat vanwege een termijnoverschrijding onder toezicht is gesteld bedroeg over 2004 overigens nog twee.

Preventief toezicht vanwege herindelingDe zes gemeenten Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg, Sassenheim, Voorhout en Warmond, en de Hoeksche Waardse gemeenten, Binnenmaas, Cromstijen,s'-Gravendeel, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen, staan onder preventief toezicht omdat zij betrokken zijn bij gemeentelijke herindelingen. De wet schrijft bij herindeling preventief toezicht voor.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22