KNGF

nog steeds veel onduidelijkheid over aanvullende verzekeringen

Gebruik fysiotherapie in aanvullende verzekering gaat niet ten koste van no-claim

Fysiotherapeuten: nog steeds veel onduidelijkheid over aanvullende verzekeringen

Amersfoort, 29 december 2004, Sinds dit jaar is een groot deel van de fysiotherapeutische zorg niet meer verzekerd via de basisverzekering. Nog steeds weten veel mensen niet of ze een goede verzekering hebben en hoe ze daar voor kunnen zorgen. Ook blijkt dat een groot aantal patiënten niet weet dat ze zich moeten bijverzekeren om verzekerd te blijven voor (fysiotherapeutische) zorg. Voorlichting schiet vaak tekort. Zo weten weinig Nederlanders dat ze kunnen over stappen naar een andere verzekering. Ook huisartsen zijn niet altijd op de hoogte van de precieze situatie, maar zij kunnen patiënten gewoon blijven doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Om iedereen toch zo goed mogelijk te informeren, start het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie een landelijke radiocampagne. Deze campagne, te horen van 10 tot en met 16 januari 2005, wordt ondersteund met informatiefolders die in veel fysiotherapiepraktijken in Nederland liggen.

Overzicht aanvullende verzekeringen op www.fysiotherapie.nl Fysiotherapie wordt niet standaard vergoed voor wie 18 jaar of ouder is. Alleen voor mensen met een bepaalde chronische aandoening wordt een uitzondering gemaakt. Voor hen wordt fysiotherapie vergoed vanaf negen behandelingen. Omdat ziektekostenverzekeraars hun pakketten en premies hebben aangepast, heeft de consument gelegenheid om polisvoorwaarden en tarieven van eigen én andere verzekeraars te vergelijken. Zo kan de beste aanvullende verzekering worden gekozen. De voorwaarden en de tarieven van verschillende verzekeraars verschillen enorm. Op www.fysiotherapie.nl staat actuele informatie en een overzicht van de pakketten en premies van vrijwel alle ziektekostenverzekeraars op het gebied van fysiotherapie. Voor iedereen geldt dat vergelijken wel degelijk loont.

Gebruik fysiotherapie niet van invloed op no-claim Vanaf 1 januari 2005 geldt voor alle ziekenfondsverzekerden van 18 jaar en ouder een no-claim regeling. De verzekerde kan een bedrag tot maximaal 225 Euro terugkrijgen wanneer er weinig of geen gebruik wordt gemaakt van de zorg. Het gebruik van fysiotherapie binnen de aanvullende verzekering gaat niet ten koste van de no-claim.

Zekerheid over kwaliteit
De titel fysiotherapeut is wettelijk beschermd. Wie de officiële studie heeft afrond, aan alle basiseisen voldoet en staat ingeschreven bij de overheid mag zelfstandig patiënten behandelen als fysiotherapeut. Om de kwaliteit van fysiotherapie nog verder te stimuleren is het Kwaliteitsregister Fysiotherapie in het leven geroepen door de beroepsorganisatie, het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Wie aan alle kwaliteitseisen van behandeling, praktijkervaring, (bij)scholing en vakoverleg voldoet, mag zich in het Kwaliteitsregister Fysiotherapie inschrijven. Kijk op www.fysiotherapie.nl voor alle fysiotherapeuten in het register.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


-

Noot voor de redactie,