Ministerie van Justitie

Persbericht

Start Inspectie Sanctietoepassing op 1 januari 2005 29 december 2004

De Inspectie Sanctietoepassing (ISt) gaat toezicht houden op alle vestigingen van de reclassering, en alle onder de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) ressorterende landelijke diensten en inrichtingen (gevangeniswezen, vreemdelingenbewaring, jeugdinrichtingen en tbs-inrichtingen). Deze onafhankelijke inspectie start op 1 januari 2005 met haar werkzaamheden.

De inspectie gaat onderzoek doen naar de effectiviteit en de kwaliteit van de uitvoering van de taken van deze diensten, de nadruk ligt hierbij op bejegening en beveiliging. Ook houdt de inspectie toezicht op de
naleving van wet- en regelgeving. Tevens heeft de inspectie de taak af te stemmen tussen de verschillende vormen van toezicht op het werkterrein van DJI en de reclassering.

De ISt maakt waar mogelijk gebruik van de werkzaamheden van anderen. Het toezicht van de Inspectie is complementair. Door de ISt wordt gerapporteerd aan de minister van Justitie, die aan het rapport zijn eigen standpunt kan toevoegen en het vervolgens openbaar maakt door toezending aan de Tweede Kamer.

Vanaf 1 januari 2005 is meer te lezen over de ISt op de website: www.inspectiesanctietoepassing.nl.