Digitale Gemeente Houten

Windmolenplan van gemeente belangrijk voor groot deel inwoners Houten

maandag 3 januari 2005 - Bron: Comite AR-Veerwagenweg

De gemeente Houten heeft in het kader van haar 'duurzaam energiebeleid het plan opgevat langs het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van de Veerwagenweg een drietal grootschalige windturbines te realiseren. Daar dit op de leef- en woonomgeving van veel Houtenaren invloed zal hebben, hebben de tot nu toe los van elkaar actievoerende groepen onder de naam van de locatie "Comité AR-Veerwagenweg" de krachten gebundeld.

De samenwerking kan rekenen op de steun van en gebruik maken van de kennis van de werkgroepen die provinciaal met elkaar hebben opgetrokken aangaande de locaties die in het concept streekplan van de provincie stonden. De bezwaren van het Houtens samenwerkingsverband richt zich niet op windenergie en windturbines, maar wel op de gevolgen voor inwoners wanneer dergelijke torenhoge (150 meter, hoger dan de Domoren) bouwsel in en nabij leef-en woonomgeving worden geplaatst.

Maatschappelijke afweging
Voor gemeentebesturen is het zaak het maatschappelijk belang af te wegen tegen dat van het individu. Bij dit initiatief van de gemeente gaat het echter niet om het individu, maar om een groot deel van de Houtense bevolking. Windturbines zijn, naast de overlast van schaduwwerking, een bron van geluidoverlast. Daarvoor is regelgeving, maar die is niet berekend op situaties als de locatie AR-Veerwagenweg, waar sprake is van meerdere grootschalige turbines en complete woonwijken. Een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen heeft aangetoond dat de geluidoverlast tot op 2000 meter kan reiken. Dit onderzoek is gebaseerd op metingen in de praktijk, dus een meer reeele weergave. De geluidoverlast van windturbines wordt door middel van (bureautafel)berekeningen op basis van de regelingen ingeschat. Dat dergelijke berekeningen in de praktijk de plank nog al eens misslaan, blijkt regelmatig.

Wanneer de geluidoverlastcontoour van 2000 meter op de plattegrond van Houten wordt ingetekend, blijkt dat er heel wat woningen binnen vallen. Het gaat om de wijken Rondeel, Tielland, Wetering-hoek, het Oude Dorp, Den Oord, Doornkade, Wulven, De Weerwolf, De Lobben, De Molenzoom, De Meent, De Schaft, Leebrug, Schoneveld, Schonauwen en bijvoorbeeld ook de planwijk De Hoon.

Kosten/batenanalyse
Inwoners maken uiteraard ook hun afweging. Tegenover hun kosten (inlevering op leef- en woon-omgeving) staat in dit geval een gering maatschappelijk nut. Windturbines leveren in het geheel niet de prestatie die wordt beweerd: voor de in 2001 door de gemeenteraad als "minder aantrekkelijk windrijk" betitelde locatie is het rendement in het gunstigste geval 20%. Dit houdt in dat een wind-turbine van 3 MW slechts 0,0012% vermindering aan CO2 oplevert. De maatschappelijk betekenis tegenover de dreigende overlast voor de inwoners is dus volledig te verwaarlozen.

Oproep
Het is dus voor het overgrote deel van de inwoners van belang om naar de informatieavond op 10 januari a.s. in de Roskam, Plein 25 (zaal "de Wereld", aanvang 19.30 uur) te komen. Het Comité AR-Veerwagenweg heeft de gemeente dringend verzocht om uit oogpunt van objectieve voorlichting met een inwonerspresentatie in het programma te worden opgenomen. Hiermede kan zij onderbouwd informatie verstrekken over wat de wereldklimaatverandering inhoudt, wat de CO2-uitstoot betekent en wat de te verwachten overlast is. Voor Provinciale Staten van Utrecht is dit mede van betekenis geweest om locaties te laten vervallen en andere uit oogpunt overlast op woonomgevingen te verplaatsen.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2005 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).