Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu BV

SENTERNOVEM3


VROM brengt uitvoering afvaltaken onder bij SenterNovem

Met ingang van 1 januari 2005 voert SenterNovem in opdracht van het Ministerie van VROM een groot aantal afvaltaken uit onder de naam Uitvoering Afvalbeheer. Overheid en bedrijfsleven kunnen dan bij één uitvoeringsinstantie terecht voor stimuleringsprogramma's, subsidies, informatie, vergunningen en beleidsadvisering op het gebied van preventie, hergebruik, inzamelen, verwijderen en de in- en uitvoer van afval. Daarnaast wordt SenterNovem belast met de monitoring van het afvalbeleid en de registratie van transport en verwerking van afval. Met deze bundeling van afvaltaken komt er een einde aan de uitvoering van verschillende afvalregelingen en -taken door diverse publiek- en privaatrechtelijke organisaties.

Met het onderbrengen van de uitvoering van verschillende nationale en internationale regelingen en verordeningen op het gebied van afval bij één uitvoeringsinstantie wil VROM een striktere scheiding aanbrengen tussen beleid en uitvoering. Ook wil VROM op deze wijze de efficiëncy verbeteren.

Taken
Onder Uitvoering Afvalbeheer zijn diverse regelingen en taken op het gebied van afval samengebracht: subsidieregelingen voor het gescheiden inzamelen van huishoudelijk afval (SAM-HA), de aanpak van zwerfafval (SAM-ZA) en stimuleren van de verruimde reikwijdte (SAM-VR), de stimuleringsprogramma's met preventie naar duurzaam ondernemen overheden (PreDO) en scheiding en preventie van huishoudelijk afval en aanpak van zwerfafval (STAP), de uitvoering van de EU-verordening voor de in-, uit en doorvoer van afvalstoffen (EVOA), de uitvoering van besluiten voor ontheffing van stortverboden (BSSA), inzamelvergunningen (BIA), en verklaringen van geen bedenkingen (VVGB) en productmeldingen (BAM). Tevens behoren tot de taken de ondersteuning, uitvoering en monitoring van het landelijk afvalbeleid.

Helpdesk Afvalbeheer
Uitvoering Afvalbeheer heeft een centrale Helpdesk Afvalbeheer waar overheid en bedrijfsleven terecht kunnen met vragen over de uitvoering van het afvalbeleid, afvalwetten, regelingen, besluiten, subsidies, procedures, e.d. De helpdesk Afvalbeheer is te bereiken via telefoon (030) 214 79 79 of e-mail afvalbeheer@senternovem.nl

SenterNovem is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat overheidsbeleid uitvoert in opdracht van verschillende ministeries, lagere overheden, en de Europese Unie. Het agentschap bundelt kennis van innovatie, energie, milieu, klimaat en leefomgeving. SenterNovem draagt hiermee bij aan een sterkere positie van het bedrijfsleven in ons land en aan een duurzamere samenleving, met zorg voor mens en milieu. Uitvoering Afvalbeheer van SenterNovem voert in opdracht van het Ministerie van VROM stimuleringsprogramma's, (subsidie)regelingen en (inter)nationale regelgeving uit op het gebied van afval. Overheid en bedrijfsleven kunnen er terecht voor informatie, kennisuitwisseling, beleidsadvisering, subsidies en vergunningen op het gebied van afval. Wilt u weten wat Uitvoering Afvalbeheer en SenterNovem voor u kunnen betekenen, kijk dan op www.uitvoeringafvalbeheer.nl en www.senternovem.nl