AutoRai

Suzuki in 2005 aan de start in 16 WK-rally's

(4-1-2005)
Na een fenomenaal succesvol seizoen dit jaar is Suzuki klaar om de volgende stap te nemen met een geplande deelname aan alle 16 rallies uit het World Rally Championship in 2005. Deze plannen zijn tijdens een persconferentie in Suzukiâs thuisbasis in Hamamatsu bekendgemaakt door de Chairman van Suzuki Motor Corporation, Osamu Suzuki, en President Hiroshi Tsuda.

Mr Suzuki overhandigde tijdens deze persvoorstelling ook de âSuzuki Award 2004â aan P-G Andersson voor zijn fantastische resultaten dit jaar.

Nadat de allereerste doelstelling is gerealiseerd met het winnen van de Junior World Rally Championship titel neemt Suzuki een volgende logische stap door het komende seizoen aan alle rallies deel te nemen voor het Wereld Rally Kampioenschap. Eerst met de Ignis Super 1600 waarna in de loop van het seizoen wordt overgestapt op de Swift Super 1600.

Monster Sport Europe, het in Engeland gestationeerde team dat dit jaar ook P-G Andersson aan de titel hielp, zal een team van twee autoâs s inschrijven voor iedere rally uit het Wereld Rally Kampioenschapvoor, met als rijders P-G Andersson en Guy Wilks. Deze twee zullen deelnemen aan de 7 evenementen uit het JWRC en zij kiezen de rally op Corsica uit als het evenement waar zij niet gerechtigd zullen zijn punten te scoren. Dit volgens de nieuwe reglementen. Daarnaast zullen zij in de A6 categorie ook deelnemen aan de negen resterende rallies uit het Wereld Rally Kampioenschap, met autoâs die conform de reglementen van het JWRC zijn geprepareerd.

Beide rijders zullen bij aanvang van het seizoen starten in de vertrouwde en betrouwbare vijfdeurs Ignis, waarmee dit jaar de kampioenstitel in het JWRC werd behaald. In de tweede helft van het seizoen zal de Ignis worden vervangen door de volledig nieuwe Suzuki Swift Super 1600, die in september tijdens de Autoshow van Parijs werd onthuld.

Suzuki zal de deelname aan een volledig Wereld Rally Kampioenschap gebruiken om ervaring op te doen en om de mogelijkheden te onderzoeken van deelname op het allerhoogste niveau. Ook is het rallyprogramma bedoeld om de aandacht voor het merk Suzuki wereldwijd te vergroten en de merkwaarden van Suzuki â sportief en met veel rijgemak - te versterken.

Regerend JWRC wereldkampioen P-G Andersson zal worden genavigeerd zoals altijd door Jonas Andersson. Het duo heeft dit jaar met een Suzuki Ignis ook al de Zweedse rallytitel in de wacht gesleept en namen ook al deel aan de Rally van Japan, die dit jaar voor het eerst voor het WK meetelde. Hem is ook de âImmersat Rising Star of the Year Awardâ ten deel gevallen. Nadat hij dit jaar de meeste JWRC overwinning heeft geboekt kijkt de Fin er naar uit zijn titel te verdedigen.

Guy Wilks, 23, zal wederom worden genavigeerd door Phil Pugh. Tot het einde van het seizoen voerde de Engelsman de JWRC rangschikking aan, na twee overwinningen en twee andere podiumplaatsen. Hij sleepte dit jaar ook de kampioenstitel in het British Super 1600 kampioenschap in de wacht alsmede de British Junior Championship titel, allebei in een Suzuki Ignis.

Twee andere rijders zullen volgend jaar in een 2004-spec Ignis deelnemen aan het JWRC. Kosti Katajamaki en Urmo Aava zullen aan alle evenementen aan de start verschijnen behalve in Mexico. De Fin Kosti en Urmo uit Estland zijn bekende gezichten in de Suzuki familie, omdat ze dit jaar ook al deelnamen aan het JWRC in een Ignis. Hun auto's zullen worden geprepareerd en ingezet door Suzuki Sport Europe uit Hongarije, waar ook de straatversie an de vijfdeurs Ignis wordt gebouwd.

Het Monster Sport Europe team, gevestigd in Milton Keynes, wordt ondersteund door Shell en het elektronicabedrijf Sanyo.