Gemeente Haarlem


4 januari 2005

Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Zeven architecten geselecteerd voor het ontwerpen stadskantoor

Uit een groep van ruim zestig geïnteresseerde bureaus heeft de gemeente Haarlem zeven architecten geselecteerd die mogelijk in aanmerking komen voor het ontwerpen van het nieuwe stadskantoor. De zeven architecten worden uitgenodigd om begin februari een eigen visie op de opdracht te presenteren. Naar aanleiding van deze presentaties kiest de selectiecommissie een architect die medio februari aan het college van B&W wordt voorgedragen als de ontwerper van het stadskantoor.

De geselecteerde bureaus zijn (in alfabetische volgorde):
Thijs Asselbergs Architectuurcentrale.
De Architekten Cie.
Claus en Kaan architecten.
Jo Coenen & Co architecten b.v.
Dam & partners architecten.
Jeanne Dekkers architectuur.
Döll atelier voor de bouwkunst.

Selectie
Via een Europese aanbestedingsprocedure hebben 63 architecten zich ingeschreven voor het ontwerpen van het stadskantoor. Op basis van een aantal algemene criteria heeft een selectiecommissie bepaald welke architecten voor de presentatie worden uitgenodigd. De gehanteerde criteria zijn o.a. relevante en aanspreekbare referenties op het gebied van overheidsgebouwen van vergelijkbare schaal en complexiteit en verwachtingen ten aanzien van de professionaliteit en capaciteit van het bureau.

De zeven geselecteerde architecten zijn vrijdag 4 februari uitgenodigd voor een presentatie. Tijdens de presentatie krijgt de architect de gelegenheid zijn of haar visie op opdracht persoonlijk toe te lichten. De visie moet onder meer de volgende elementen bevatten:
- Een visie op de ruimtelijk inpassing van het gebouw in de stedenbouwkundige context van 023 Haarlem.
- Een globale opbouw en structuur van het gebouw.
- Een idee van het functioneren van de organisatie in het gebouw (publieksdienst, ambtenaren, bestuur).
- Zo mogelijk een eerste gedachte over materiaal- en/of kleurgebruik.

---

De selectiecommissie bestaat uit Jur Visser (verantwoordelijk wethouder), Jaap Pop (burgemeester), Willem Sleddering (gemeentesecretaris), Joop Slangen (stadsarchitect), Louis Baljon (architect 023 Haarlem), Rob de Nieuwe (directeur Facilitaire Dienst) en Ben Groeneveld (projectmanager stadskantoor)

sector Concernstaf
Ellen van der Vossen, communicatieadviseur
023-5113076
evosse@haarlem.nl
357/2004

---- --