Gemeente Tilburg

04237

Datum
3 januari 2005

Belangrijk: nieuwe regels toegang binnenstad

Nieuw ontheffingenbeleid binnenstad Tilburg

De gemeente Tilburg heeft een nieuw ontheffingenbeleid vastgesteld. Mogelijk heeft dit ook voor u gevolgen. Lees daarom deze brief zorgvuldig.

De binnenstad van Tilburg is tussen 11.00 uur en 6.00 uur afgesloten voor verkeer. Dit is nodig om de binnenstad aantrekkelijk en veilig te maken voor de bezoekers. Alleen tussen 6 en 11 uur ´s ochtends kunnen bewoners van de binnenstad en het bevoorradend verkeer met de auto het gebied in. Na die periode is dat niet meer mogelijk, tenzij u een ontheffing heeft.

Centrum alleen toegankelijk tussen 6 en 11 uur ´s ochtends

Op dit moment wordt het centrum op drie manieren afgesloten:
1. Handbediende inzinkbare palen (door middel van een sleutel)
2. Hydraulische palen (door middel van een pasje)
3. (Automatisch) hydraulische palen op de Heuvelring (o.a. door middel van een pasje) Ter ondersteuning van het nieuwe ontheffingenbeleid worden de handbediende inzinkbare palen (1) in de directe omgeving van hydraulische palen (2) vervangen door vaste palen. Hierdoor zijn gebruikers van die toegangen tot het centrum aangewezen op de venstertijden (6.00-11.00 uur) die gelden op werkdagen. In het weekeinde blijft het gebied gesloten. In sommige gevallen kunnen zij een ontheffing (pasje) krijgen voor de hydraulische palen, zodat het centrum ook buiten de venstertijden en in de weekeinden te bereiken is.

Voor welke toegangen geldt het nieuwe beleid?

Voor alle toegangen genoemd onder 1, 2 en 3 geldt het nieuwe beleid. Vanaf dinsdag
1 februari 2005 worden de huidige handbediende inzinkbare palen (rood-wit) vervangen voor een nieuw type palen met een nieuwe sleutel. Alle palen hebben dezelfde type sleutel. Op de volgende locaties worden deze nieuwe palen geplaatst:
- Paleisring ter hoogte van Oranjestraat

- Paleisring ter hoogte van huisnummer 7

- Juliana van Stolbergstraat / Piusplein 2 locaties

Ook de huidige handbediende inzinkbare palen in de directe nabijheid van de hydraulische palen op de Oude Markt (ter hoogte van de Heikese Kerk) worden vervangen door vaste palen. De hydraulische afsluiting op de Willem II straat ter hoogte van de Girostraat is op dit moment nog niet in werking. Ook op deze locatie wordt vanaf 1 februari a.s. de huidige handbediende inzinkbare paal weggenomen en de hydraulische paal in werking gesteld.

Bestellen aanvraagformulier ontheffing

Mogelijk maakt u (of uw leveranciers) gebruik van deze toegangen tot het centrum. Is het voor u absoluut noodzakelijk om ook ná 1 februari 2005 (buiten de venstertijden en in het weekeinde) toegang te hebben tot het centrum, dan dient u een aanvraagformulier ontheffing in te vullen. Om voor een ontheffing in aanmerking te komen gelden strenge criteria. Een aanvraagformulier kunt u bestellen bij Openbare Werken Tilburg, Beheer Infrastructuur, via telefoonnummer 013 549 55 69. Alle aanvraagformulieren die uiterlijk vrijdag 14 januari 2005 binnen zijn, kunnen wij verwerken. Op dinsdag
1 februari 2005 heeft u dan uw nieuwe pas en/of sleutel in bezit.

Criteria
Om in aanmerking te komen voor een ontheffing gelden de volgende criteria: Voor bewoners:

- U staat in het gemeentelijk woningregister ingeschreven op het in de aanvraag vermelde adres;
- U beschikt over parkeerruimte op eigen terrein, dan wel een gehandicapten-parkeerplaats op kenteken in het gebied;
- U staat als kentekenhouder van het voertuig geregistreerd.

Voor ondernemers, instellingen:

- U staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK);
- Uw bedrijf/instelling staat bij de KvK geregistreerd op een adres in de binnenstad;
- U beschikt over parkeerruimte op eigen terrein in het gebied;
- U staat als kentekenhouder van het voertuig geregistreerd. Let op: We verzoeken ondernemers zelf hun leverancier op de hoogte te stellen van het nieuwe ontheffingenbeleid.

Voor bevoorradend verkeer:

- U dient aan te tonen dat bevoorrading niet tijdens de venstertijden of op een andere wijze dan met een motorvoertuig kan geschieden;

Voor bouw-, installatie, onderhouds- of reparatiebedrijf:
- bouw-, installatie- of reparatiewerkzaamheden in het autovrije gebied kunnen absoluut niet plaatsvinden tijdens de toegestane venstertijden;
- het voertuig is aantoonbaar noodzakelijk voor de uitoefening van de werkzaamheden;
- de goederen, gereedschappen of materialen kunnen niet op andere wijze worden afgeleverd of afgehaald.

Kosten
De legeskosten voor het aanvragen van een ontheffing zijn: E 83,63. Bij verlening van de ontheffing betaalt u een borg van E 50,-.

Inleveren oude pas en/of sleutel
Indien u kunt aantonen dat u bij het ophalen van uw huidige pas of sleutel een borg heeft betaald krijgt u, bij het inleveren van die pas of sleutel bij Openbare Werken Tilburg afdeling Beheer Infrastructuur, die borg terug. Vanaf 1 februari 2005 werkt uw oude pas en/of sleutel niet meer.

Meer informatie
Heeft u vragen naar aanleiding van deze brief, dan kunt u contact opnemen met de heer Carly Loing, telefoonnummer 013 549 55 69.

Bezoekadres
Stadhuisplein 130

Postadres
Postbus 90157
5000 AS Tilburg

Doorkiesnummer
013 549 55 69
Faxnummer
013 549 56 08

---- --