Provincie Overijssel

Commissaris: meer kwaliteit in debat over vrijheid

De Overijsselse Commissaris Geert Jansen is bezorgd over maatschappelijke debat in ons land. In zijn nieuwjaarstoespraak riep hij politici en bestuurders op zich minder te bedienen van 'oneliners'. "Die doen het goed bij Barend en Van Dorp, maar onze fundamentele vrijheden zijn te kostbaar om er zo mee om te gaan." Positief nieuws is er ook: in juni viert koningin Beatrix haar regeringsjubileum in Overijssel.

Het was een roerig jaar, 2004. Dreiging van terrorisme, extremisme en fundamentalisme hebben maatschappelijke onrust veroorzaakt. "Ongezouten en ongenuanceerde opvattingen over bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting lijken de norm te worden. Alsof alleen daarmee de problemen kunnen worden aangepakt", aldus commissaris Jansen. In het debat over de fundamentele vrijheden (zoals de vrijheid van godsdienst en onderwijs) mist de commissaris een inbreng van juristen. De staatsrechterlijke kant van de zaak blijft onderbelicht. "Grondrechten en de beperkingen daarvan moeten helderder uitgelegd worden. De burger wordt namelijk niet volledige geïnformeerd en op het verkeerde been gezet."

Workshop

De problematiek speelt trouwens niet alleen voor de rijksoverheid, maar ook voor provincie en gemeenten. De commissaris zal in Overijssel dit voorjaar dan ook een workshop organiseren om de verschillende invalshoeken van de fundamentele rechten te belichten en erover te discussiëren. "Ook landelijk zou zo'n debat over grondrechten goed zijn", aldus de commissaris. "Het zou handen en voeten kunnen geven aan het normen en waardendebat van de premier."

Koningin

De discussie over de fundamentele vrijheden in ons land zal meer kwaliteit moeten krijgen, omdat we ook uitgerekend in dit jaar herdenken dat Nederland zestig jaar geleden werd bevrijd. In Overijssel zal dat nadrukkelijk gevierd worden. "En ook vieren wij het 25-jarig regeringsjubileum van Hare Majesteit de Koningin. Op 21 juni zal zij dat jubileum komen vieren in Overijssel. In overleg met het hof maken we een mooi programma, dat recht doet aan de belangstelling van de koningin voor onze provincie."

In zijn toespraak ging de commissaris verder in op de plannen van premier Balkenende voor een nieuw Veiligheidsministerie en de effecten daarvan op openbare veiligheid en rampenbestrijding. Ook behandelde hij de 'provincie nieuwe stijl'.

De toespraak is hieronder in zijn geheel te downloaden.

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl Open nieuwjaarstoespraak CdK Jansen dd 04 01 20051.doc nieuwjaarstoespraak CdK Jansen dd 04 01 20051.doc

© 2005 Provincie Overijssel