Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Onduidelijkheid over Nederlandse vermisten
Uitzenddatum: Di. 4 januari 2005, 20.30u
Verslaggeving: Dirk Mostert

Hoeveel Nederlanders er bij de ramp in Azië zijn omgekomen en hoeveel er precies vermist zijn, is ruim een week na de ramp nog steeds onduidelijk. In Netwerk vanavond aandacht voor de onduidelijkheid van de berichten over mogelijke slachtoffers.

Niet-traceerbaren
Honderdvijftig landgenoten zijn nog niet getraceerd. Dat kan bijvoorbeeld gaan om rondtrekkende rugzaktoeristen of om mensen die naar Azië geëmigreerd zijn en al jaren geen contact meer met hun Nederlandse familie hebben. Deze lijst wordt snel korter: was er maandag nog sprake van vijfhonderd niet-traceerbaren, maandag slonk het aantal al tot tweehonderd.

Lijst
Toch hoeft dat geen reden te zijn tot optimisme. Buitenlandse Zaken houdt er ernstig rekening mee dat een aantal van de niet-traceerbaren straks officieel op de lijst met doden of vermisten terechtkomt.

Dodental
Volgens de Nederlandse regering staat het officiële dodental op zes. Vijf toeristen zijn omgekomen in Thailand en een op Sri Lanka. Volgens de Thaise autoriteiten zijn er in het land zeker tien Nederlanders omgekomen. Dertig Nederlanders zijn vermist. Het gaat om mensen die zich tijdens de tsunami in het rampgebied zelf bevonden en met wie nog geen contact is geweest.