Wageningen Universiteit

Persbericht

15 december 2004, nr. 124

Lezingenserie Insecten en Maatschappij

Insecten hadden Balkenende op de been kunnen brengen

De bacteriële infectie aan de voet van premier Balkenende was hem bijna noodlottig geworden. Een therapie met maden had de premier kunnen helpen. De larven van de vleesvliegen eten niet alleen de pus uit de wond, ze scheiden ook een antibioticum uit. Dit soort boodschappen schotelt dr. Gerrold Jukema het publiek voor in de lezingenserie Insecten en Maatschappij die het Laboratorium voor Entomologie van Wageningen Universiteit in januari en februari 2005 organiseert. Midas Dekkers opent de reeks op woensdag 5 januari.

Insecten kunnen mensenlevens redden, omdat veel infecties niet meer met antibiotica zijn te behandelen. Waar moderne geneeswijzen niet meer helpen kunnen maden van vleesvliegen een oplossing bieden. Premier Balkenende kon nog geopereerd worden, maar als de wond te gecompliceerd is, kunnen maden het enige alternatief zijn. Zij onderdrukken de infectie en verminderen de kans op bloedvergiftiging. Hierover zal dr. Gerrold Jukema spreken met veel beeldmateriaal in zijn lezing op 9 februari.

De lezingenreeks Insecten en Maatschappij: Genieten van Insecten start op 5 januari met een bijdrage van bioloog Midas Dekkers die zal spreken over zijn passie voor insecten. Tijdens de lezingenserie zal duidelijk worden dat insecten overal voorkomen: in het restaurant, in het ziekenhuis, in het Van Gogh-museum, in Hollywood, bij George Bush en bij Osama bin Laden. De sprekers zijn experts en zullen hun bijdragen veelal met praktijkvoorbeelden ondersteunen. Tijdens de avonden kan het publiek dan ook op diverse manieren genieten van insecten.

De acht lezingen zijn telkens op de woensdagavond van 20.00-22.00 uur in de Aula van Wageningen Universiteit, Generaal Foulkesweg 1a, Wageningen. De toegang is gratis.