Gemeente Zwolle

Jeugdcriminaliteitskaart opgesteld voor Zwolse wijken

Zwolle is een veilige stad en wil dat ook blijven in de toekomst. Daarom heeft de gemeente een jeugdcriminaliteitskaart opgesteld om preventief te kunnen opereren. De jeugdcriminaliteitskaart geeft inzicht in de omvang en achtergronden van jeugdcriminaliteit (strafbare gedragingen van jongeren tussen de 12 en 17 jaar) per wijk in Zwolle en dient als basis voor het opstellen van een Meerjarenprogramma Jeugdcriminaliteit 2006-2009. Conclusie van de jeugdcriminaliteitskaart is dat de wijken Diezepoort, Holtenbroek en Wipstrik prioriteit verdienen als het gaat om het voorkomen en bestrijden van jeugdcriminaliteit, omdat hier relatief de meeste jonge delinquenten wonen. In absolute cijfers gaat het om een laag aantal jeugddelinquenten in de Zwolse wijken.

Preventie staat centraal in de aanpak en daarom wordt in het meerjarenprogramma ingezet op activiteiten voor het voorkomen en bestrijden van jeugdcriminaliteit, daarom wordt aangesloten op de geconstateerde problematiek en de achterliggende risico- en beschermende factoren in een wijk of gebied. Het meerjarenprogramma wordt dit jaar gerealiseerd.

Onderzoek
De Jeugdcriminaliteitskaart beschrijft het aantal en de achtergronden van de jeugdige criminelen in de wijk en dus niet de gepleegde criminaliteit in een wijk. De kaart is samengesteld uit onderzoek dat is gehouden onder de Zwolse jeugd tussen de 12 en 17 jaar in het najaar van 2004, Jeugdonderzoek Zwolle 2004, GGD-gezondheidsmonitor jongeren 2003, gegevens van het Halt bureau, van de politie en het bureau Leerplicht van de gemeente Zwolle. Deze onderzoeken zijn te vinden op: www.e-onderzoekzwolle.nl.

Aanbevelingen
Aanbevolen wordt om in het Meerjarenprogramma Jeugdcriminaliteit aandacht te besteden aan het tegengaan van agressie, iets te doen aan het gemakkelijk verkrijgen van wapens en drugs en rekening te houden met het hoge aandeel van allochtone jongeren met probleemgedrag in deze wijken. De gemeente gebruikt de uitkomsten van de kaart bij het opstellen van het meerjarenprogramma jeugdcriminaliteit 2006-2009.


---