Politie Zuid-Holland-Zuid

Criminaliteit gedaald en tevredenheid gestegen

Dordrecht 05-01-2005 - In de regio Zuid-Holland-Zuid is de criminaliteit het afgelopen jaar met 10,7% gedaald, zo blijkt uit de voorlopige resultaten van de politie. In 2003 kwamen er 28.676 aangiften binnen, het afgelopen jaar 25.601. Als de nieuwe internet-aangifte niet was meegeteld, zou de daling zelfs uit zijn gekomen op 11,7%. De tevredenheid van de burgers over de politie is tegelijkertijd toegenomen van 61 % naar bijna 64 %.

De daling van het aantal aangiften is vooral te danken aan de succesvolle aanpak van veelplegers, de verbeterde beveiliging van woningen en de collectieve beveiligingsprojecten van bedrijventerreinen. Zo nam in 2004 het aantal aangiften van inbraak in bedrijf fors af met 35 % tot 1126. De aangiften van woninginbraak liepen in aantal met 19 % terug tot 1480. Het aantal straatroven is met 24 % gedaald naar 140 en het aantal gewapende overvallen is met 25% gedaald naar 35.

Men is steeds meer tevreden over de bereikbaarheid en beschikbaarheid van de politie; van de 40.000 112-meldingen in 2004 werd 97% binnen 15 seconden beantwoord terwijl de norm op 80% ligt. De reactietijden voor de noodhulp zijn verbeterd tot 82% (norm 95%) binnen 15 minuten ter plaatse voor prioriteit 1 en 84% (norm 80%) binnen 30 minuten ter plaatse voor prioriteit 2. Ondanks de vooruitgang, is de verbetering voor bereikbaarheid en beschikbaarheid nog niet voldoende voor de politie.

Waar een duidelijke daling in te zien is, is het aantal meldingen van overlast.; 6057 meldingen in 2003 tegenover 5215 het afgelopen jaar. Een vermindering van 14%. Het aantal vernielingen nam ten opzichte van 2003 licht toe met 2%. De Politie Zuid-Holland-Zuid zet mede daarom in 2005 in op het terugdringen van vernielingen. Er komt meer toezicht op hotspots, agenten treden consequent op en de aanpak van veelplegers wordt verbreed. Ook minderjarige veelplegers krijgen een persoonsgerichte aanpak. De politie Zuid-Holland-Zuid vindt met het OM dat het wenselijk is om van aangehouden en veroordeelde veelplegers DNA af te mogen nemen. De capaciteit van het NFI is in dit verband nog niet toereikend.

De speerpunten in het jaarplan 2005 zijn het verlagen van de totale criminaliteit met 15% ten opzichte van 2003, het verhogen van de tevredenheid van de burger, het aanpakken van de overlastplekken en het vergroten van de bereikbaarheid en de beschikbaarheid van de politie voor de burger. De politie streeft er naar om dit jaar de publiekstevredenheid verder te vergroten door de GPF-er (buurtagent) bekender te maken in de wijk en burgers die verdachte situaties melden op de hoogte te houden van de ontwikkelingen. Het accent bij bekeuringen zal verder verschuiven naar staandehoudingen, in het bijzonder bij onveilige verkeerssituaties en handhaving in de publieke ruimte om overlast te bestrijden.

Voor de aanpak van vernielingen en overlast wordt de informatiepositie verbeterd, komt er meer aandacht voor jeugdgroepen en slimmere controles en interventies. Van belang is hierbij dat ook de gemeenten, buurtbewoners en toezichthouders bij de activiteiten betrokken worden en hun eigen rol versterken.