Gemeente Leiden

Wethouder Geertsema geeft toelichting op afschaffing erfpacht

Wethouder Alexander Geertsema heeft vanmorgen in een persbijeenkomst een toelichting gegeven op het voorstel van het college aan de gemeenteraad om erfpacht af te schaffen als generieke vorm van gronduitgifte in Leiden. Dit besluit maakt deel uit van de actualisatie van het grondbeleid van de gemeente, waarvan vorige maand de Grondprijzennota de aftrap betekende.

Het College stelt de gemeenteraad voor de erfpacht per 1 maart 2005 in Leiden af te schaffen en bij nieuwe uitgiftes bouwrijpe grond in het algemeen in volledig eigendom uit te geven. Voor de bestaande erfpachters zal het college een voorstel uitwerken voor het omzetten van hun erfpachtcontract naar volledig eigendom. De planning is voor de zomer een mogelijke systematiek voor de berekening van de suppletie en het opzetten van een organisatie aan de gemeenteraad aan te bieden.

Er zijn diverse argumenten voor het collegevoorstel om de erfpacht af te schaffen. Ideologische argumenten als 'grondbezit behoort toe te komen aan de gemeenschap' hebben tegenwoordig nauwelijks maatschappelijk draagvlak meer. Ten tweede is in Leiden ongeveer 15% van de grond uitgegeven in erfpacht. Erfpachters zijn in de minderheid, een positie die door hen als storend en rechtsongelijk wordt ervaren. Verder behoort Leiden als erfpachtgemeente tot een steeds kleinere groep gemeentes. Dat schaadt het vestigingsklimaat, zowel voor bedrijven als kantoren en de afzet van woningen. Tot slot kijken we tegenwoordig kritischer aan tegen de bureaucratie die voortvloeit uit het beheer van het erfpachtbezit.

Met de afschaffing van erfpacht beoogt de gemeente obstakels weg te nemen voor vestiging van nieuwe ondernemingen en het aantrekkelijker maken van de gemeente voor nieuwbouw van woningen. Hiermee zullen verschillen met andere gemeentes -met name in de regio- verdwijnen en zal de concurrentiepositie van Leiden in dit opzicht worden versterkt.

Nadere informatie bij Hette Quispel, afdeling Communicatie, tel. (071) 5165008

---- --