Ingezonden persbericht


Persbericht

Logicacmg wint contract Tsjechisch register voor emissiehandel

LogicaCMG heeft een overeenkomst gesloten met de Tsjechische emissie autoriteit, Operátor Trhu s Elektøinou (OTE), voor de realisatie van een nationaal register voor emissiehandel. Deelnemers aan de emissiehandel moeten in het kader van het EU Emissions Trading Scheme (ETS) hun emissies registreren en rapporteren aan de Tsjechische emissie autoriteit. Naar verwachting wordt het Tsjechische systeem op 1 maart 2005 opgeleverd.

Het contract met OTE heeft een looptijd van 5 jaar tot het einde van 2009 en betreft zowel de realisatie als het beheer van de oplossing vanuit het centrale datacenter van LogicaCMG in Praag. Bedrijven die aan de emissiehandel deelnemen krijgen via internet toegang tot het register. De oplossing biedt alle noodzakelijke functionaliteit waaronder de quota- en transactieregistratie, het verwerkings- en goedkeuringsproces en de koppeling met andere Europese systemen. De emissiemarkt staat onder toezicht van het Tsjechische ministerie van milieu, die de nationale toezichthouder op de energiesector OTE verantwoordelijk heeft gemaakt voor de infrastructuur.

Alle EU landen hebben een vergelijkbare oplossing nodig om hun nationale emissiebeleid te ondersteunen. Aangezien het Kyoto-verdrag in februari 2005 van kracht wordt, is er ook een groot aantal landen buiten Europa dat een dergelijk systeem moet implementeren. LogicaCMG heeft voor de Australische overheid een vergelijkbaar systeem ontwikkeld en in beheer genomen. Daarnaast helpt zij ook bedrijven om aan de richtlijnen van ETS te voldoen doordat zij samen met CarbonSim EMISSIONS Logic software heeft ontwikkeld.

Miroslav Marvan, general manager van OTE zegt: We hebben LogicaCMG geselecteerd omdat ze een uitstekende staat van dienst hebben in het opleveren van kritische projecten binnen de gestelde tijdslijnen. Dit hebben ze ons ook al bewezen tijdens de liberalisering van de energiemarkt. Ik ben ervan overtuigd dat we ook voordeel kunnen halen uit hun kennis van de processen en oplossingen voor de emissiehandel.