Politie Groningen

Persberichten woensdag 5 januari 2005

Provincie Groningen 05-01-2005 -

Groningen: vluchtende fietser leidt naar heler
Een verkeersovertreding op de Maagdenbrug heeft dinsdagmiddag geleid tot de aanhouding van een 22-jarige man uit Groningen. Een politieman zag een andere 22-jarige Stadjer op een damesfiets door het rode verkeerslicht rijden. De diender wilde de fietser controleren, maar ging deze er als een haas vandoor. In de Timorstraat wist de politieagent, ook op een fiets, de verkeersovertreder achterhalen. De man kreeg een bekeuring, maar constateerde de agent ook dat het originele slot van de fiets was opengebroken. De damesfiets bleek gesignaleerd te staan en medio december vanuit de wijk Lewenborg te zijn gestolen. Vervolgens meldde de andere 22-jarige Stadjer zich in de Timorstraat. Hij verklaarde dat de fiets van hem was en dat hij het voertuig voor 50 euro had gekocht. Hierop werd de man voor heling aangehouden. Na verhoor mocht de verdachte het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op. De fiets zal worden teruggegeven aan de 43-jarige eigenaresse uit Groningen.

Groningen: verkeersovertreder moet boetes betalen
Een 41-jarige man uit Groningen heeft dinsdagochtend een verkeersovertreding duur moeten bekopen. Politieagenten zagen de Stadjer met zijn auto op de Vismarkt over het fietspad rijden. De automobilist werd hiervoor bekeurd, maar bleek hij daarnaast gesignaleerd te staan. De 41-jarige moest nog ruim 200 euro aan boetes betalen. Hij kon hier aan voldoen, waarna de Stadjer zijn weg kon vervolgen.

Groningen: jongens blazen brievenbus op met strijker
De politie heeft dinsdagmiddag op de Jensemaheerd een 15-jarige jongen uit Groningen aangehouden voor openlijke geweldpleging. De jongen had op de Amkemaheerd samen met twee kompanen een strijker aangestoken en deze in een brievenbus gegooid. Door de klap werd de brievenbus opgeblazen. De post werd vernield en lag op de weg verspreid. Een 29-jarige man uit Groningen was getuige van de openlijke geweldpleging en kon de 15-jarige jongen achterhalen. De verdachte werd door hem overgedragen aan de politie, die werd meegenomen naar het politiebureau. Al snel bleek de identiteit van de jongen zijn twee vrienden. Beiden, twee jongens van 16 jaar uit de stad, meldden zich vrijwillig aan het politiebureau. Alle drie verdachten werden gehoord en mochten na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: snelheidscontroles in de stad
De politie heeft dinsdagmiddag op twee locaties een snelheidscontrole gehouden.
Beneluxweg: aantal geregistreerde voertuigen: onbekend, aantal overtredingen: 14, hoogst gemeten snelheid: 101 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.
Rijksweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1252, aantal overtredingen: 74, hoogst gemeten snelheid: 75 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Groningen: alcoholcontrole in de stad
Op de Helperzoom en de Kastanjelaan heeft de politie dinsdagmiddag- en avond een alcoholcontrole gehouden. In totaal werd van 362 automobilisten en van tien bromfietsen een blaastest afgenomen. Alleen een 51-jarige man uit Groningen bleek te veel gedronken te hebben. De ademanalyse op het politiebureau wees uit dat hij omgerekend 0,55 promille alcohol in zijn bloed had. Hij mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: Duitsers plassen wild
De politie heeft dinsdagavond in de Kleine Peperstraat twee mannen van 25 en 33 jaar, beiden uit Hamburg (D), bekeurd voor wildplassen. De mannen kregen een bekeuring van 50 euro. Beiden betaalden de bekeuring contant, waarna zij hun weg weer konden vervolgen.

Groningen: Stadjer aangehouden voor mishandeling
De politie heeft dinsdagnacht op het Gedempte Kattendiep een 23-jarige man uit Groningen aangehouden voor mishandeling. De Stadjer had in een horecagelegenheid onenigheid gekregen met enkele andere mannen. Allen werden vervolgens het café uitgezet. Op straat ging de ruzie verder. Een 24-jarige man uit Groningen wilde de ruzie sussen door tussen de ruziemakende mannen te springen. Tijdens deze tussenkomst kreeg hij een kopstoot en klap. De verdachte zette het op een lopen bij het zien van de politie. Hij kon op het Gedempte Kattendiep worden achterhaald. De man werd ingesloten. Hij zal worden gehoord. Het slachtoffer doet aangifte. De politie maakt proces-verbaal op.

Oude Pekela: automobilist onder invloed
Een 44-jarige automobilist uit Westerlee is dinsdagnacht door de politie aangehouden op de Provinciale Weg N367 in Oude Pekela. Bij een routinecontrole bleek de man onder invloed van alcohol te verkeren. Hij werd meegenomen naar het bureau waar bij de ademanalyse een bloedalcoholgehalte van 1.8 promille werd gemeten. Na verhoor is verdachte heengezonden met een proces-verbaal voor rijden onder invloed en een rijverbod van 9 uur. Zijn rijbewijs is door de politie ingevorderd.

Ter Apel: automobilist geeft valse naam op
Aan de Westerstraat in Ter Apel heeft de politie dinsdagavond een 42-jarige man uit die plaats aangehouden. De man reed in een auto en bij een politiecontrole kon de man geen rijbewijs tonen en ook geen legitimatiebewijs. Omdat de politiemensen twijfelden aan de juistheid van de personalia die de man opgaf werd hij meegenomen naar het politiebureau. Daar bleek dat hij de persoonsgegevens van zijn broer had opgegeven. Zelf is de man niet in bezit van een rijbewijs. Na verhoor is hij met een proces-verbaal heengezonden.

Willdervank/Veendam: doorrijder aangehouden
Wegens doorrijden na een aanrijding heeft de politie dinsdagavond aan de Brink in Veendam een 51-jarige man uit die plaats aangehouden. De man wordt ervan verdacht met zijn auto aan de Apollolaan in Wildervank tegen een geparkeerde auto te zijn aangereden en daarna te zijn weggereden zonder de aanrijding te melden. De geparkeerde auto liep aanzienlijke schade op. De politieagenten die een onderzoek instelden naar de doorrijder kregen gegevens over de weggereden auto van getuigen. Toen zij naar het adres van de kentekenhouder wilden gaan kregen ze een melding over een gewonde man aan de Brink in Veendam. Het slachtoffer zou met zijn fiets gevallen zijn en niet meer kunnen opstaan. Ter plaatse bleek dit inderdaad het geval. De gevallen fietser hij was merkbaar onder invloed van alcohol bleek beenletsel te hebben opgelopen en moest worden overgebracht naar een ziekenhuis. Toevalligerwijs bleek het slachtoffer de eigenaar van de weggereden auto te zijn. Daarop is hij aangehouden. Van de man is in het ziekenhuis een bloedproef genomen. Hij bekende de aanrijding onder invloed van alcohol te hebben veroorzaakt. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Kloosterburen: auto in sloot; geen gewonden
Een 33-jarige automobilist uit Hornhuizen belandde dinsdagavond met zijn auto in een sloot langs de Dijksterweg in Kloosterburen. De man raakte door onbekende oorzaak de controle over zijn wagen kwijt en reed na een stuurcorrectie de sloot in. De bestuurder en zijn dochtertje konden zichzelf in veiligheid brengen. Ze liepen geen verwondingen op. De auto is uit de sloot getakeld.

Doezum: clandestiene zender
In samenwerking met de politie heeft de opsporingsdienst van het agentschap Telecom dinsdagmiddag een einde gemaakt aan de uitzendingen van de illegale zender Sidney die uitzond op de FM-band vanuit een woning aan het Kerkpad in Doezum. Tegen de 38-jarige bewoner en eigenaar van de zender is proces-verbaal opgemaakt. Zijn zendapparatuur is in beslag genomen.

Winschoten: bedreiging
De politie heeft dinsdagmorgen in de Torenstraat in Winschoten een 24-jarige inwoner van die plaats aangehouden. De man bedreigde om nog onduidelijke reden een werknemer van een winkel in huishoudelijke artikelen in de Langestraat met de dood. Hij verliet daarna de zaak maar kon op basis van signalementgegevens worden aangehouden. De man werd meegenomen naar het bureau en na verhoor heengezonden. Hij ontkent de bedreiging. De man heeft een toegangsverbod voor de betrokken winkel gekregen.

Snelheidscontroles: dinsdag
Ter Apel: Sellingerstraat
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 292 voertuigen, aantal overtredingen: 4, hoogst gemeten snelheid: 98 km.
Musselkanaal: Schoolstraat
Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: niet vastgelegd, aantal overtredingen: 5, hoogst gemeten snelheid: 85 km.