Gemeente Leiden

Succesvol vuurwerkproject stadsdeel Noord krijgt vervolg!

Vorig jaar zijn met succes op diverse plekken in Leiden Noord door bewoners en kinderen uit de buurt, met hulp van woningcorporaties, het Buurtserviceteam, de Leidse Welzijnsorganisatie en wijkbeheer, vuurwerkresten opgeruimd. Dit jaar krijgt dit initiatief een vervolg in een aanzienlijk groter werkgebied. In de dagen voorafgaand aan Oud & Nieuw worden bewoners in het betreffende gebied middels posters opgeroepen om meteen na het afsteken de vuurwerkresten in de speciaal daarvoor verspreide rode vuilniszakken te doen. Op maandag 3 januari 2005 worden tussen 11.00 en 15.00 uur de vuurwerkresten in de buurt gezamenlijk opgeruimd.

Samen met de woningcorporaties Portaal, Ons Doel en de Sleutels van Zijl en Vliet, de Bewonersorganisaties, het Buurtserviceteam, de gemeente Leiden, wijkbeheer, de Leidse Welzijnsorganisatie en anderen, wordt binnen het project 'Leiden Noord Buitengewoon Veilig' gewerkt aan het voorkomen van vuurwerkslachtoffers door de vuurwerkresten in de aangewezen gebieden op te ruimen. De schoonmaakactie vindt plaats in het gebied van de Hoven, in de Corantijnstraat, bij de flat aan de Willem de Zwijgerlaan tegenover de Groenoordhallen, in de Antillenstraat en omgeving en in de Prinsessenbuurt; voor de Slaaghwijk gaat het om het gebied van de Sperwerhorst en omgeving en het gebied van de Merendonk en de Zijldonk.

Leiden Noord ruimt op!
Uit landelijke cijfers blijkt dat de meeste vuurwerkslachtoffers vallen na Oud & Nieuw. Oorzaak nummer één is nog steeds het zoeken tussen de vuurwerkresten naar zogenoemde blindgangers; dit is vuurwerk dat nog kan ontploffen omdat het niet is afgegaan bij het afsteken. Ondanks extra inzet van de gemeente op nieuwjaarsdag lukt het niet altijd om alle vuurwerkresten direct van de straat te krijgen. Daarom krijgt iedere inwoner van Leiden een speciale 'Leiden ruimt op!-vuilniszak' in de bus, met het verzoek om na de viering van Oud & Nieuw de vuurwerkresten direct in deze zak te doen. En in de genoemde gebieden in Leiden Noord gebeurt nog iets extra's; daar zetten de bewoners zich ook dit jaar weer in voor een schone en veilige buurt!

Nadere informatie bij:

- Anastasia Marneth, afd. Communicatie, dienst Milieu en Beheer, tel. (071) 5167704
- André van Dijk, projectleider Leiden Noord Buitengewoon Veilig, tel. (071) 522 20 25

---- --