FUJI PHOTO FILM BV

Fuji Tilburg: tweede productielijn voor offsetplaten

TILBURG, 5 januari 2005 . Fuji Photo Film B.V. in Tilburg neemt in het najaar van 2006 een tweede productielijn voor digitale offsetplaten in gebruik. De voorbereidingen voor de bouw zijn inmiddels begonnen. De snelgroeiende vraag naar digitale offsetplaten (CTP: computer to plate) ligt hieraan ten grondslag. Met de bouw van de nieuwe lijn is een investering van ruim . 40 miljoen gemoeid. Er zullen zo.n 25 mensen komen te werken; deze vacatures zal Fuji Tilburg intern invullen.

Fuji Tilburg produceert sinds 1991 offsetplaten in Tilburg. Aanvankelijk waren dit conventionele platen, die via een lithofilm belicht moeten worden. Sinds 2002 maakt Fuji Tilburg ook digitale offsetplaten, die belichting via een film overbodig maken. Dit is een belangrijke groeimarkt. Komend jaar maakt Fuji Tilburg al meer digitale dan conventionele offsetplaten. Naar verwachting zal deze verhouding in de komende jaren groeien naar ruim 75% CTP. Ook het productievolume zal stijgen van 31 miljoen naar ruim 42 miljoen vierkante meter per jaar.

Op de tweede lijn zal Fuji enkel digitale offsetplaten produceren. Fysiek zal deze uitbreiding naast de bestaande productielijn verrijzen. In de lijn zullen rollen aluminium (de drager van offsetplaten) voorzien worden ultradunne lichtgevoelige lagen. Deze investering en uitbreiding zijn de grootste sinds de bouw van de fabriek voor offsetplaten in 1991.

Verdere efficiëntie

Qua omzet zijn offsetplaten inmiddels het tweede product van Fuji Tilburg, na fotopapier. Hoewel de marktvooruitzichten voor CTP zonder meer gunstig zijn, kampt Fuji in de segmenten fotopapier en vooral fotofilm met een voortgaande prijserosie. Deze maken een verdere efficiëntie van de productie noodzakelijk.
Door de verdergaande digitalisering van de fotografie blijft de productie van fotofilm teruglopen. Op dit moment bestudeert het Fuji-concern welke gevolgen deze op termijn hebben voor de drie fabrieken in de wereld (Tilburg, VS, Japan).

Profiel

Naast offsetplaten produceert Fuji Tilburg ook kleurenfotopapier, inkjetpapier, kleurenfotofilm en lithofilm. Het bedrijf is sinds 1982 in Tilburg gevestigd. Het beschikt ook over een eigen R&D laboratorium.
Er werken ruim 1.400 mensen. Fuji Tilburg is één van de grootste productievestigingen van Fuji buiten Japan.
Haar belangrijkste afzetgebied is Europa. Andere markten bevinden zich in Afrika, (Zuid-)Amerika en Azië. Fuji Tilburg belevert deze markten via een netwerk van distributeurs.
Het bedrijf is een dochter van Fuji Photo Film Co.Ltd. in Tokio.

(Noot voor redactie,