Gemeente Gouda


principebesluit multifunctionele centra - buurtcentra met eigen verzorgingsgebied (05/01/2005)

Op 4 januari 2005 heeft het college van burgemeester en wethouders een eerste stap gezet in de nadere uitwerking van het concept van de multifunctionele centra. Besloten is de raad voor te stellen te komen tot de vorming van buurtservicecentra waarin diverse activiteiten uit het huidige club- en buurthuiswerk worden ondergebracht. De buurtservicecentra moeten een bijdrage leveren aan het leefklimaat in de stad en moeten ruimte bieden voor uiteenlopende wijkgerichte activiteiten, ook voor activiteiten die door burgers of groepen van burgers worden georganiseerd. Voordat de gemeenteraad zich buigt over het voorstel worden diverse adviesraden gevraagd hun mening te geven over dit voorstel. De adviezen worden verwerkt in een uiteindelijk voorstel aan de gemeenteraad. Het onderwerp staat op de raadsagenda van 18 april 2005.

compacte structuur
In het kader van het OptimaForma Beleid Welzijn heeft de gemeenteraad in juni 2004 besloten om de huidige structuur van wijkcentra en buurthuizen in een aantal jaren gefaseerd (drie tot vier jaar) om te vormen tot een nieuwe, meer compacte structuur van zon vijf multifunctionele centra voor de hele stad. Bij de vorming van deze centra wordt er niet per definitie vanuit gegaan dat deze centra fysiek in één gebouw worden gehuisvest. Over de wijze waarop deze omvorming plaats kan vinden zijn reeds oriënterende gesprekken gevoerd met onder andere de Stichting Welzijn Gouda (SWG).

tastbaarder
Dit is een goede stap voorwaarts in het realiseren van het OptimaForma beleid Welzijn, aldus wethouder Van der Sluijs. Het wordt nu tastbaarder wat de koerswijziging en de bezuinigingen daadwerkelijk betekenen. Het college vindt het daarbij belangrijk dat betrokkenen meedenken over de wijze waarop de buurtcentra gerealiseerd kunnen worden. We zien de verbetervoorstellen van de adviesraden met belangstelling tegemoet.

eigen verzorgingsgebied
Het uitgangspunt voor de nieuwe structuur is dat ieder buurtservicecentrum haar eigen verzorgingsgebied heeft. Elk centrum kan bestaan uit één of meerdere gebouwen, ook kan er sprake zijn van een hoofdvestiging met één of meerdere dependances. In een aantal geschetste scenarios is grotendeels uitgegaan van de huidige wijkcentra en buurthuizen van de SWG.

Het voorstel komt grofweg neer op:

* bepaalde wijkcentra of buurthuizen continueren en de bestaande locatie omvormen tot een buurtservicecentra,
* in sommige wijkcentra of buurthuizen het aantal activiteiten beperken en de bestaande locatie omvormen tot een dependance van een van de buurtservicecentra

* bepaalde wijkcentra of buurthuizen sluiten, dat wil zeggen het stopzetten van de door de SWG georganiseerde club- en buurthuisactiviteiten op deze locatie.

mogelijke consequenties
In veel gevallen is op de bestaande locaties sprake van gezamenlijke huisvesting van het club- en buurthuisactiviteiten, peuterspeelzalen en diverse andere activiteiten. Waar sprake is van het sluiten van een wijkcentrum of buurthuis moet voor de peuterspeelzaal en eventuele andere activiteiten alternatieve huisvesting gezocht worden.

Daarnaast kennen de wijkcentra en buurthuizen diverse medegebruikers, organisaties die afspraken hebben gemaakt over het ad hoc of structureel gebruiken van ruimte op een van de locaties. Ook voor hen moet alternatieve huisvesting gezocht worden bij sluiting van een bestaand wijkcentrum of buurthuis.

Soms ook is het wijkcentrum of buurthuis één van de gebruikers van een locatie, naast diverse andere organisaties die zelfstandig, rechtstreeks ruimte huren van de eigenaar van het pand, meestal de gemeente Gouda. In dat geval betekent sluiting het stopzetten van de club- en buurthuisactiviteiten op deze locatie. Bedoeld wordt de sluiting van het wijkcentrum of buurthuis dat op die locatie wordt georganiseerd, dit hoeft niet noodzakelijk te leiden tot sluiting van het gehele pand. Ook kan het voorkomen dat de peuterspeelzaal en/of diverse andere activiteiten wél op deze locatie kunnen worden gecontinueerd.

verdere procedure
In de komende periode tot medio februari 2005 worden de scenarios voorgelegd aan de adviesraden RPCP, seniorenraad en de allochtonenadviesraad. Met de wijkteamvoorzitters is voor medio januari 2005 een informatieavond afgesproken. Daarnaast worden de medegebruikers van de SWG, die met de SWG een afspraak hebben gemaakt over het structureel gebruik van ruimte op een van de SWG-locaties, uitgenodigd voor een oriënterend overleg.


1 maart 2005 wordt een definitief voorstel vastgesteld voor de gemeenteraad, waarin de raad wordt gevraagd om aan te geven welk scenario de voorkeur heeft en welke van de huidige wijkcentra en buurthuizen men voornemens is te sluiten.

Na besluitvorming in de gemeenteraad op 18 april 2005 volgt de projectfase gericht op de concrete realisatie van de voorgenomen multifunctionele buurtservicecentra. Per verzorgingsgebied wordt een specifiek op de situatie toegesneden projectplan opgesteld.

Tevens wordt in de projectfase ruim aandacht besteed aan gesprekken met de ad hoc gebruikers én de structurele gebruikers van locaties die de gemeente voornemens is te sluiten en worden de mogelijkheden voor het verplaatsen van hun activiteiten onderzocht en besproken. In samenspraak met alle (potentiële) gebruikers en participanten van de buurtservicecentra moeten keuzen gemaakt worden over uiteenlopende inhoudelijke en praktische zaken.


-- einde bericht --