Productschap Margarine


14.02.2005

Ook in 2005 fiscaal voordeel met de Energie-investeringsaftrek (EIA)

Ondernemers die investeren in energiebesparing en duurzame energie kunnen in 2005 weer rekenen op een fiscaal voordeel als zij Energie-investeringsaftrek (EIA) aanvragen. Dit blijkt uit de op 27 december jl. gepubliceerde wijzigingen voor de Energie Investeringsaftrek in 2005. Het budget voor deze regeling bedraagt maximaal 137 miljoen euro. Het Nederlandse bedrijfsleven kan hiervoor, evenals in 2004, voor ruim 1 miljard euro aan energie-investeringen doen.

Verlaging aftrekpercentage Het aftrekpercentage is voor 2005 verlaagd van 55 procent naar 44 procent. Ook is een maximumbedrag per kW vastgesteld voor windenergie. Hiermee is invulling gegeven aan de bezuinigingswensen van het kabinet.

Wijzigingen Energielijst De Energielijst bevat een overzicht van de bedrijfsmiddelen die voor EIA in aanmerking komen. In 2005 komen vijf nieuwe bedrijfsmiddelen in aanmerking voor EIA. Dit zijn de adiabatische indirecte dauwpuntskoeler, de vluchtwegsignalering, het akoestisch klimaatmeetsysteem in tuinbouwkassen, de stoom- of dampdroger en de wielnaafmotoren.

In 2005 zijn ongeveer 25 omschrijvingen van bedrijfsmiddelen op de Energielijst aangepast en een aantal bedrijfsmiddelen van de Energielijst verwijderd. In 2005 komen HR-luchtverwarming, elektronische expansieventielen, warmteregistratiesystemen en warmtebuffersystemen en energieschermen voor zware stookteelt niet langer voor EIA in aanmerking. Warmtebuffersystemen en energieschermen voor lichte stookteelt worden nog wel gestimuleerd.

Bouwvergunning
De onherroepelijkheidseis van de bouwvergunning is vervallen. De bezwaar- en beroepsprocedure hoeft niet meer te worden afgewacht. In 2005 moet voor een investering waarvoor een bouwvergunning of Wbr-vergunning (Wet beheer rijkswaterstaatwerken) verplicht is, op het moment dat EIA wordt aangevraagd, deze vergunning zijn afgegeven. Dit speelt met name bij windturbines en warmteopslagtanks. Bij investeringen voor een nieuwe tuinbouwkas moet die tuinbouwkas wel een bouwvergunning hebben op het moment dat EIA wordt aangevraagd.

EIA brochure
In de EIA brochure met daarin de Energielijst wordt uitgelegd hoe ondernemers gebruik kunnen maken van de EIA. Geïnteresseerden in de EIA-brochure kunnen deze downloaden via de internetsite van SenterNovem: www.senter.nl/eia. Tevens is de brochure aan te vragen via de helpdesk EIA: (038) 455 34 30.

Over de EIA
De EIA bestaat sinds 1 januari 1997 en is één van de instrumenten waarmee de overheid Nederlandse bedrijven stimuleert te kiezen voor energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Ondernemers kunnen 44 procent van de investeringen van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst. De regeling is een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken. SenterNovem en de Belastingdienst verzorgen de uitvoering van de regeling.

SenterNovem is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken. SenterNovem voert beleid uit voor verschillende overheden en draagt zo bij aan innovatie en duurzaamheid.