Gasunie

PERSBERICHT

GTS transporteert recordhoeveelheid aardgas

Gas Transport Services B.V. (GTS), de netbeheerder van het landelijke aardgastransportnet, heeft in 2004 97,3 miljard m3 aardgas naar afleverpunten getransporteerd. Dit is een stijging met bijna 12 % ten opzichte van 2003, toen 87,2 miljard m3 aardgas werd getransporteerd. Niet eerder werd een dergelijke hoeveelheid in Nederland getransporteerd. De reden voor de stijging is dat er in 2004 meer aardgas naar het buitenland en naar de ondergrondse bergingen is vervoerd. De omzet, gerealiseerd met het transport van aardgas en daarmee verbonden diensten, bleef met 1,4 miljard euro op hetzelfde niveau als in 2003. Deze voorlopige cijfers werden vandaag bekendgemaakt.

De gastransporttarieven werden opnieuw met 5% verlaagd. Het effect hiervan op de omzet werd gecompenseerd door onder meer uitbreiding van dienstverlening. Onder andere namen de activiteiten op het GTS-handelsplatform TTF (Title Transfer Facility) toe.

GTS verwacht dat de vraag naar transportcapaciteit in de komende jaren zal blijven toenemen. Prognoses ten aanzien van aanbod en afzet in de komende jaren laten met name op het traject van Noordoost- naar Zuidwest-Nederland een verhoogde vraag zien. Om aan een hogere vraag naar transportcapaciteit tegemoet te kunnen komen zijn extra investeringen in het gastransportnet nodig. Pieter Trienekens, algemeen directeur van GTS: 'De kunst is deze investeringen te baseren op een betrouwbare langetermijnplanning. Via een zogenaamde 'open season' inschrijving gaan wij peilen of in de markt voldoende basis is te vinden voor de vereiste investeringen.'

Voor 2005 richt GTS zich op het verder uitbouwen van haar dienstverlening, onder meer door haar informatieservices uit te breiden. Ook wil GTS bijdragen aan de vergroting van de flexibiliteit in de portfolio's van klanten door aanpassingen in het balanceringsregime en het faciliteren van een gasbeurs voor korte-termijnhandel op haar handelsplatform TTF.

Groningen, 5 januari 2005

Informatie
Chris Glerum 050 521 2789; 06-55366092
Ria Gorter 050 521 3091; 06-11005296

www.gastransportservices.nl